A GKI javított idei GDP várakozásán

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 27. 14:05

A korábban prognosztizált 1,5 százalék helyett 2012-ben egy százalékos gazdasági visszaeséssel számol a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A gazdaságkutató az MTI-hez eljuttatott értékelésében rámutat: az IMF-EU tárgyalások sikeres befejezése is csak a gazdasági visszaesés csökkentéséhez lesz elegendő. A GKI szerint a pénz- és különösen a működőtőke bizalmának visszaszerzése legjobb esetben is csak 2013-ra hozhat eredményeket.

A GKI kutatói úgy látják, hogy a békülékenyebb kormányzati retorika és a fontos kérdésekben – az MNB függetlensége, az uniós pénzügyi paktumhoz való csatlakozás – megkezdett visszavonulás érezhetően javított az ország megítélésén, az euró forintárfolyama 300 alá csökkent. A pénzügyi mutatók mélyponthoz viszonyított javulása azonban könnyen átmenetinek bizonyulhat, egy esetleges kormányzati időhúzás könnyen a pénzügyi mutatók új válságspiráljához vezethet.

A GKI szerint az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalások költségvetési jellegűnek minősítése súlyos hiba lenne, mivel a jelenlegi pénzügyi-finanszírozási válság természete elsősorban bizalmi és politikai, csak másodsorban gazdaságpolitikai és harmadsorban költségvetési jellegű. Elkerülhetetlennek látszik, hogy a kormány hajlandó legyen olyan lényegi intézményi-törvényi változásokra, amelyek legalább jórészt visszaállítják az európai piacgazdaságokban szokásos jogbiztonságot.

A GKI szerint 2012 elejére a magyar gazdaság és a kormány fenntarthatatlan helyzetbe, pénzpiaci finanszírozási krízis közelébe került.

A gazdaságkutató értékelése szerint az IMF legfrissebb előrejelzése 2012-re az euróövezetben enyhe recessziót valószínűsít. Bár a magyar kivitel az autóipari beruházások élénkülése miatt dinamikus lesz, a többi exportágazat lehetőségei tovább szűkülnek. A belföldi kereslet visszaesése súlyosan érinti a hazai piacra termelő és szolgáltató cégeket. A lakosság fogyasztása a reálkeresetek 3,5 százalékos csökkenése miatt – a devizahitelesek terheinek enyhülése ellenére – 2,5 százalékkal mérséklődik, a beruházások pedig a piac- és forráshiány, valamint a jogbizonytalanság miatt 4 százalékkal tovább csökkennek.

A GKI szerint a bankok hitelezési hajlandósága és képessége alacsony szinten van. A végtörlesztésen december végéig 174 milliárd forintot veszítettek. Ez, a kutatóintézet szerint február végéig mintegy megduplázódik. A bankok és a kormány között született megállapodás értelmében a veszteség 30 százalékát a bankok leírhatják bankadójukból, de így is tőkepótlásra szorulnak. A romló tőkehelyzet és a gazdasági kilátások hatására a bankok hitelezése leáll, sőt számos esetben a hitelállományok csökkentésére kerül sor – írta a gazdaságkutató.

A 2011. évi pénzforgalmi költségvetési hiány az eredeti előirányzat két és félszerese lett. Az egyszeri tételeket nem tartalmazó úgynevezett strukturális deficit a GDP 5-6 százaléka körül lehet, ennek leszorítása magyarázza a 2012. évi szigorításokat.

A GKI szerint a 2012-re tervezett 2,5 százalékos államháztartási hiány elérése valószínűtlen. Ugyanakkor a kormányra nagy nyomás fog nehezedni, hogy a hivatalosan még nem várt visszaesés esetén is 3 százaléka alatt maradjon a deficit. Ezért a GKI szerint 2,9 százalék körüli 2012. évi hiány valószínű. Ehhez – részben az IMF-fel folytatott tárgyalások által meghatározott területeken – jelentős évközi korrekciókra lesz szükség – állapítja meg elemzésében a GKI Gazdaságkutató. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink