A G20-ak közös adatbázissal küzdenek az élelmiszerárak stabilitásáért

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 24. 13:10

Közös adatbázist hoz létre a legfejlettebb gazdasággal rendelkező 20 ország, melyben az agrár- és élelmiszer-termelési, -fogyasztási és készletadatokról tájékoztatják egymást. Ugyanakkor megállapodtak abban, hogy az élelmiszerárak hektikus ingadozását minden kormány megpróbálja csökkenteni, és programokat dolgoznak ki az élelmiszer-termelés felfuttatására.

Akciótervet fogadtak el a G20 országok agrárminiszterei, mely azt szolgálja, hogy a jövőben a mostani és a 2008. évi élelmiszerárrobbanás, majd esés elkerülhetővé váljon a jövőben. Ennek egyik legfőbb eleme a mezőgazdasági árucikkek pénzügyi piacának hatékonyabb szabályozása, a piacok átláthatóságának növelése, melyet már a pénzügyminisztereknek kell biztosítani.

Átláthatóbb piacok, ellenőrzött mezőgazdaság termékpiaci tevékenységek, gyorsan mobilizálható készletek, karbantartott árak kellenek ahhoz, hogy a következő időkben csökkenthetők legyenek az élelmiszerárak hektikus ingadozásai. Növelni kell az élelmiszer-termelést, ennek érdekében új technológiákat kell elterjeszteni és közös adatbázist kell létrehozni a termelési, fogyasztási és készletadatokról – ezek a legfontosabb döntések, melyeket a G20-ak agrárminiszterei hoztak.

Döntöttek arról is, hogy az élelmiszerellátás szempontjából különösen sebezhető térségek közelében rendkívüli estekben lehívható vésztartalékokat halmoznak fel, továbbá rögzítették azt is, hogy humanitárius okokból megtilthatók legyenek az exportkorlátozások.

A közös nyilatkozat szerint felszólították az országcsoport pénzügyminisztereit és jegybanki kormányzóit, hogy hozzák meg a megfelelő döntéseket ezen piacok jobb szabályozása és felügyelete érdekében – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink