A FruitVeB javaslatai az átlagos almafogyasztás növelésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 18. 11:45

Több indítványa is van a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek (FruitVeB) az almaértékesítés növelésére, amelyekkel a szervezet elnöke szerint rövid időn belül akár 10 kilogrammal is emelkedhet a mostani 15 kilogrammos a fejenkénti éves almafogyasztás.

alma

Mártonffy Béla szerdán az MTI-nek elmondta, a szervezet kezdeményezi, hogy a polgármesterek, főként a városokban tegyék lehetővé kijelölt helyeken a termelők számára az alma árusítását. Emellett kéri a szakmaközi szervezet a vendéglátó helyeket is, hogy tartsanak “almanapokat”, amelyeken tradicionális magyar almát tartalmazó ételeket kínálnak nagyobb mennyiségben vendégeiknek.

Mártonffy Béla úgy vélte: a közétkeztetésben is több, almával készült ételt, illetve almát kellene beiktatni a menübe. A szakmaközi szervezet a fogyasztókat pedig arra kéri, hogy akár a déligyümölcsök fogyasztásának rovására is növeljék almafogyasztásukat.

A FruitVeB elnöke arról is beszélt, hogy korábban az éves fejenkénti almafogyasztás 25-30 kilogramm is volt, és ezt a mennyiséget szeretnék elérni ismét belföldön. Ennek érdekében a szakmaközi szervezet hétvégeken nagy áruházláncokban is tart kóstoltatásokat és kínálja a magyar almát. Összesen több mint 50 ilyen akció lesz 6 magyarországi áruházláncban – tájékoztatott a FruitVeB elnöke.

A földművelésügyi miniszter ugyancsak szerdán jelentette be, hogy mivel rekordtermés várható az idén almából, amelynek értékesítését az orosz embargó is nehezíti a kormány több intézkedéssel is segíti az almafogyasztás népszerűsítését, és a termelők támogatását. Fazekas Sándor a gazdaszervezeteknek és a terméktanácsoknak azt javasolta, hogy kezdeményezzenek értékesítési akciókat a nagyobb városokban, lakótelepeken. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink