A FruitVeB cáfolja a Levegő Munkacsoport állításait

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 12. 00:00

A Levegő Munkacsoport szerint a magyar zöldségek és gyümölcsök többsége vegyszermaradékkal szennyezett és hasonló, ha nem rosszabb a helyzet Közép-Kelet Európában.

A Levegő Munkacsoport nyilvánosságra hozta azt a jelentést, mely Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában végzett vizsgálat eredményét tartalmazza. Az LM tagja a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) Európai Tagozatának, s ez a szervezet a nyáron a négy országban kapható zöldségek, gyümölcsök szermaradvány-tartalmát vizsgáltatta meg akkreditált laborban. A magyar minták csupán 21 százaléka volt kifogástalan. A négy országban vett 49 mintából pedig 35-ben mutattak ki túlzott, vagy éppen tiltott szermennyiséget.
A magyar kertészeti érdekképviselet, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Mártonffy Béla szerint mindez hitelrontás. A szakember egyelőre nem látja, milyen akkreditált laborban jutottak az említett eredményekre, így azokat nem is tartja megbízhatónak. Az igazgató idézett több ellenőrzés eredményét is, mely kifogástalannak minősítették a magyar termékeket.
Úgy vélte: a magyar zöldség és gyümölcs fogyasztása nem jelent veszélyt az emberek egészségére, hiszen azt a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok folyamatosan vizsgálják, de a FruitVeb is szavatolja azok biztonságos fogyaszthatóságát. Továbbá az Európai Unió Kereskedőinek Szövetségének idei jelentésében – a szervezet ugyancsak folyamatosan ellenőrzi az üzletekbe beszállított termékeket – Magyarország rendkívül jó minősítést kapott, csupán egyetlen minta volt kifogásolható.
A FruitVeB ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy a magyar minták származhattak külföldről is, mivel az esős időjárás miatt júniusban, a vizsgálat idején, a magyar zöldségek jelentős része még nem került a piacra. A mostani közlemény kísértetiesen hasonlít a korábbi libamáj-ügyre, hogy a magyar termékek piaci pozícióját belföldön rontsák, ami szerinte megengedhetetlen – közli a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink