A franciáknál is jöhet az élelmiszer-árstop

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 17. 10:31

A magyar megoldáshoz nagyon hasonlító javaslatot egy évvel ezelőtt már felvetette a baloldali Jean-Luc Mélenchon. Ő még csupán az energiaárak, valamint öt szezonális gyümölcs és zöldség árának maximálásáról beszélt, a francia Nemzetgyűlés viszont 2022 januárjában még elutasította azt.

Jöhet a franciáknál is

Most Olivia Grégoire kereskedelmi miniszter állt elő a felvetéssel. Ha meglépik, márciustól júniusig nagyjából ötven mindennapos, gyerekes családok számára fontos fogyasztási cikket árplafonnal láthatnak el – írja a Magyar Hang.

A megvalósítás a lap szerint lazábbnak tűnik a magyarnál, abból szabadon lehetne ki- és beléptetni termékeket, viszont jóval szélesebb körű lenne, mint a néhány meghatározott termékre kiterjedő magyar árkorlátozás.

A kiemelt termékeket a Le Parisien szerint öt kategóriára osztanák, és nem is kizárólag élelmiszerek kerülnének bele, de például higiéniai termékek is. Ötféle gyümölcs és zöldség lenne a kosárban, továbbá vörös és fehér hús, haltermék is, alkohol vagy cukrásztermék viszont nem.

Kapcsolódó cikkeink