A forgalmazók szerint változást hozhat az AI a gyümölcsellátási láncban
A mesterséges intelligencia (AI) technológia a gyümölcs- és zöldségforgalmazók szerint átalakíthatja a frisstermény-ellátási láncot.
Az idei londoni International Food and Drink Event eseményen a Fruitnet ügyvezető igazgatója, Mike Knowles, valamint a Dole UK, a Worldwide Fruit és a minőségellenőrző szolgáltatást kínáló Clarifruit vezetői azt vitatták meg, hogy a technológia milyen hatást gyakorolhat napjainkban az ágazatra.
A vállalatok szerint az ellátási láncban gyakran felmerülő kihívások – például a termények minőségi osztályozása – hatékonyabbá és gyorsabbá tehető a mesterséges intelligenciát használó technológia nagyobb pontossága révén.
Willie Wood, a Worldwide Fruit műszaki vezetője rámutatott a termékek romlandóságát érintő egyéb kihívásokra – így az éghajlatváltozásra, a kiszámíthatatlan időjárásra és a szállításban előforduló késedelmekre –, amelyek terén a mesterséges intelligencia alkalmazásának hiánya „pénzügyi szempontból elszalasztott lehetőségeket” eredményezett.
Drew Reynolds, a Dole UK műszaki és üzletfejlesztési igazgatója szerint a kihívás abban áll, hogy egy olyan természetes áruból kell konzisztens terméket létrehozniuk, amely a természetben nagyon változatos. A fogyasztók és a vevők úgy gondolják, hogy ehhez szükség van a manuális folyamatokra. Ugyanakkor a minőségellenőrzési eljárások kapcsán megjegyezte, hogy azok úgy tűnik, stagnálnak, hiszen az elmúlt 15 évben a folyamatok mindig ugyanazok voltak, így a mesterséges intelligencia óriási lehetőségeket rejthet magában.
Reynolds úgy látja, hogy az AI nemcsak a potenciális külső hibák kiszűrésében segíthet, de a friss termények belsejébe is „beláthat” és pontosabb becslést adhat. Ez különösen hasznos lenne az előkészített gyümölcsök esetében, hiszen ez a múltban „hihetetlenül nehéz” volt, mivel minden egyes gyümölcsöt meg kellett vizsgálni és meg kellett bontani.
A Clarifruit vezérigazgatója és alapítója, Elad Mardix közölte, hogy a cége által már integrálni kezdett technológia kivenné a manuális feladatokat és a „szubjektivitást a termesztési folyamatból”.
Grocery Gazette
Kapcsolódó cikkeink
Kávét rendel majd az LG autós asszisztense, ha fáradt a sofőr
Az LG Electronics (LG) bemutatta a fejlett autóipari technológiai koncepciókat…
Tovább olvasom >Ritkábban használják a mesterséges intelligenciát a munkához a magyarok, mint a nemzetközi átlag
A magyar munkavállalók a globális átlagnál ritkábban használják a mesterséges…
Tovább olvasom >Jön a TECHXPO 2024 – Közép-Európa legnagyobb tech csúcstalálkozója
Vadonatúj nemzetközi technológiai esemény debütál Budapesten, amely egyszerre szólítja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mindenkinek a vásárló a fontos – mindig, mindenhol, mindenkor – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
A Business Days harmadik, szerdai napjának délelőttje az elmúlt másfél…
Tovább olvasom >Országos szintre lép a PENNY és a foodora együttműködése
November közepétől a PENNY vásárlói már országos szinten intézhetik akár…
Tovább olvasom >OMV: 2025 végéig országszerte elérhető lesz az ultragyors töltőhálózat
Országszerte 15 helyszínen már igénybe vehetőek az OMV új gyorstöltői.…
Tovább olvasom >