A Föld lakosságának 10%-a nem jut hozzá még alapszintű ivóvíz-szolgáltatáshoz sem
Életünk egyik legfontosabb lételeme a víz, szilárd táplálék nélkül heteket is kibírhatunk, de szervezetünk víz nélkül csak pár napig képes a túlélésre. Bolygónk egyharmadát víz borítja, ennek rendkívüli nagy vízmennyiségnek azonban csak egy elenyésző mennyisége fogyasztható az emberek számára.
A Föld vízkészlete nagyjából 1,4 milliárd köbméter, ebből az édesvíz mindössze 3%-ot tesz ki, és ennek jelentős része, kb 80%-a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvíz mennyisége a Föld vízkészletének csupán 0,5%-a. És még ez az édesvíz sem teljes mennyiségben iható, hiszen a világ számos pontján a különböző szennyezések miatt emberi fogyasztásra nem alkalmas minőségben található meg.
Ezzel is indokolható, hogy világszerte 785 millió ember, a Föld lakosságának 10%-a nem jut hozzá még alapszintű ivóvíz-szolgáltatáshoz sem, és még többen vannak azok, akik számára semmilyen szennyvízkezelési megoldás nem érhető el. Ez óriási egészségügyi kockázatot, járványveszélyt jelent, elég csak arra gondolni, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány során is az egyik legfontosabb védekezési módszer a személyes higiénia biztosítása, a rendszeres kézmosás.
A szennyezett víz fogyasztása miatt évente több ember hal meg, mint a háborúkban vagy az erőszak más formájában, és ezeknek az elhunyt embereknek 43%-a öt év alatti gyerek. Naponta 700 gyerek hal meg olyan betegségekben, amelyeket a tiszta ivóvíz hiánya okoz
Kapcsolódó cikkeink
Sikeres konzorciumi projektet zárt a Mol és a Pannon Egyetem
Sikeres konzorciumi projektet zárt a Mol és a Pannon Egyetem,…
Tovább olvasom >Így vásároltak idén karácsonyra a magyarok
A karácsony az év egyik legmeghittebb időszaka, amikor az ajándékozás…
Tovább olvasom >Optimisták a hazai cégek klímaügyben
Az EY nemzetközi kutatása szerint a magyar vállalatok többsége optimista…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >