A fogyasztóvédelemmel és az egészségüggyel ösztönzi az EU a gazdasági növekedést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 09. 12:20

A gazdasági növekedés ösztönzését tartja szem előtt az Európai Bizottság a 2013 utáni időszakra vonatkozó egészségügyi és fogyasztóvédelmi keretprogramjaival, amelynek részleteit Brüsszelben szerdán ismertette a témákban illetékes bizottsági tag, John Dalli.

“Ha az emberek tovább maradnak egészségesek és aktívak, az nemcsak számukra, de a munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából is kedvező. A magabiztos, tudatos fogyasztók virágzó piacokat teremtenek” – fogalmazott a máltai szakember. Hozzátette: “biztos vagyok abban, hogy a két program jelentős mértékben hozzájárul majd az Európa 2020 célkitűzések – az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés – megvalósításához az évtized végére.”

A 2014–2020 között zajló egészségügyi program költségvetése 446 millió euró, a fogyasztóvédelmi tervé 197 millió euró. A programok az eddiginél “kevesebb, ámde konkrétabb, továbbá egyértelmű uniós hozzáadott értéket jelentő intézkedésekre összpontosulnak”. Közös céljuk, hogy “Európa polgárai egészségesek, aktívak, tájékozottak, cselekvő- és döntésképesek legyenek, és így hozzá tudjanak járulni a gazdasági növekedéshez”.

Az elsősorban a tagállamok munkáját, nemzeti erőfeszítéseit támogató egészségügyi program célkitűzései közé tartozik az innovatív és fenntartható egészségügyi rendszerek megvalósítása, a jobb és biztonságosabb egészségügyi ellátás elérhetőségének növelése az állampolgárok számára, az egészség megőrzésének és a betegségek megelőzésének ösztönzése, valamint az állampolgárok védelme a határokon átlépő egészségi veszélyekkel szemben.

A fogyasztóvédelmi program középpontjában áll a termékbiztonság növelése hatékony piacfelügyelettel, a fogyasztók tájékozottságának, ismereteinek javítása és az őket megillető jogok tudatosítása, a fogyasztói jogok megszilárdítása és az alternatív vitarendezés, továbbá a külföldi jogérvényesítés megerősítése. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink