A főállatorvos visszavonta a dioxinrendeletet
Az országos főállatorvos visszavonta a dioxinrendeletet azzal az indokkal, hogy a német hatóságok képesek kiszűrni és megakadályozni a szennyezett termékek forgalomba hozatalát, továbbá, mert az eddigi vizsgálatok alapján nem találtak dioxinnal szennyezett élelmiszert a magyar piacon.
A kormany.hu oldalon elérhető tájékoztatás szerint Kardeván Endre országos főállatorvos szerdán vonta vissza saját határozatát, azzal, hogy nem indokolt a korábbi elrendelt intézkedések fenntartása.
A főállatorvos határozatának indoklása szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott napi szintű konzultációkat követően bizonyossá vált: a német hatóságok kiemelt módon és megfelelő hatékonysággal végzik a dioxinszennyeződés ügyében érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékek kiszűrését és biztosítják azok forgalomba hozatalának megakadályozását. Hozzáteszi: a németországi dioxin-ügy kapcsán a Magyarországon lefolytatott kockázat alapú hatósági ellenőrzések során a megengedett határérték feletti szennyezett tételt nem találtak, a vizsgálatok messze a határérték alatti, úgynevezett háttérszennyezettséget mutattak csak ki.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság a másodlagos élelmiszer-vizsgálatokon alapuló, meglévő eszközrendszerével hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket – olvasható a határozatban.
Február 1-jén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt közölte az MTI-vel, hogy a főállatorvos módosította a dioxin-rendeletet, de továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzést. Az akkori módosítás szerint a Magyarországra friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal behozó vállalkozó köteles a szállítmány várható érkezése előtt két munkanappal bejelenteni azt az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának. A hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján a kockázatosnak minősített szállítmányból dioxin-vizsgálat céljából mintát vehet. A vizsgálatokkal kapcsolatos költségeket az érintett vállalkozónak kell kifizetnie.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a német sertéshúsok kötelező dioxin-vizsgálatát, és a német dioxin botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását január 19-én rendelte el.
Ezt a rendeletet Magyarország azt követően vizsgálta felül és módosította, hogy a vidékfejlesztési miniszter tárgyalásokat folytatott a szóban forgó ügyben Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszterrel, valamint John Dallival, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával – írja az Index.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >