A Fitorex Kft. innovációs világdíjat nyert

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 18. 11:39

Az idén a Fitorex Kft. nyerte el a Frost&Sullivan élelmiszeripari innovációs díját (Product Differentiation Excellent Award). A rangos elismerést a magyar tulajdonú cég az általa kifejlesztett, YASO néven szabadalmaztatott egészséges élelmiszer-ipari alapanyagáért kapta meg.

Az elismerés azért jelentős, mert a Frost&Sullivan amerikai tanácsadó cégnek meghatározó szerepe van a világ innovációs és technológiai irányainak kijelölésében. Iparáganként követi nyomon az új eredményeket, s minden évben díjazza azokat a cégeket, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkező, kiváló minőségű, a piaci trendeknek és fogyasztók igényeinek tökéletesen megfelelő terméket vagy technológiát fejlesztettek ki. Szakemberei a tavaly decemberi párizsi élelmiszer alapanyag világkiállításon fedezték fel a magyar terméket, ahol 1500 cég mutatkozott be a világ minden tájáról.
A Fitorex először a kockázati tőke hazai alapkezelőivel kezdett tárgyalni a fejlesztés finanszírozásáról másfél éve. „Ez a projekt akkor is olyan ígéretes volt, mint most, végül mégis privát befektetők segítségével valósítjuk meg, mert az Új Széchenyi Terv kockázati tőke programjának alapkezelői nem tanúsítottak érdeklődést iránta” – mondta lapunknak Szilbereky Jenő, a cég vezérigazgatója.


A speciális csíráztatási eljárással előállított hús egyenértékű termék GMO-mentes, teljes értékű fehérjeforrás. Egyszerre magas diétásrost- és fehérje-, továbbá alacsony szénhidráttartalmú alapanyag, kiválóan illeszkedik a fogyókúrás és speciális étrendekhez. Koleszterinmentes, egészségesebb termékek készítésére használhatják az éttermekben, az élelmiszeripar szinte minden területén, így a sütőiparban, a tészta- és készételgyártásban, vagy akár a húsiparban.
A Frost&Sullivan egyik szakembere menetközben Indiából kereste meg a Fitorexet, nem véletlenül. Az óriási országban a súlyos élelmezési problémák megoldása érdekében fokozottan odafigyelnek az új alapanyagokra, a nem állati eredetű, olcsó fehérjeforrásokra. Ettől kezdve felgyorsultak az események, s mintegy három hónappal később a tanácsadó cég amerikai központjából jelentkeztek, hogy a Fitorexnek ítélték oda 2012-ben az élelmiszeripari innovációs díjat.

A projekt végrehajtásában mára odáig jutott a cég, hogy 450 millió forintos beruházással gyárat építettek Sződön. Itt kezdik el az új alapanyag gyártását hamarosan. Amikor majd csúcskapacitással működik, a gyár 35 embernek biztosít munkát. Az alapanyagból 250 tonnát készítenek havonta. „Egy angol cég márciustól kész lenne a gyár fele kapacitását lekötni” – kezdte sorolni a piaci lehetőségeket a vezérigazgató. A sződi gyár a tervek szerint referenciaüzemként működik majd, s több hasonló gyárat létesítenének külföldön, ám ezek kapacitása már legalább 650 tonna lenne havonta. A fejlődő országok épülnének hasonló gyárak, a fejlett országokban pedig az új alapanyag felhasználásával készült termékekkel jelenne meg a piacon a Fitorex.   (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink