A Fidesz-frakció nem támogatja a vasárnapi zárva tartást

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 18. 12:40

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy a Fidesz-frakció nem támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát, miután egy, a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült háttértanulmány szerint az a munkahelyek tízezreit veszélyezteti. Úgy tudjuk, a KDNP az ellenzéki pártok támogatását keresi.

Elméletileg a nyári szünet előtt szavazhat a parlament a KDNP szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatáról, amely fő szabályként rögzíti: a vasárnap munkaszüneti nap legyen, de emellett évente 12 alkalommal lehetővé tennék, hogy az üzletek kinyissanak. Így például üdülési szezonban vagy az ünnepek előtt.

A családi vállalkozások, ahol nincs alkalmazott, szintén nyitva tarthatnának, így csökkenne a versenyhátrányuk. Úgy tudjuk, a Fidesz frakciója nem támogatja a KDNP szóban forgó törvényjavaslatát, mert az az állások tízezreit veszélyezteti. Értesüléseink szerint a fideszes képviselők egységesen nemmel szavaznak majd az előterjesztésre. Eközben a KDNP az ellenzéki pártok támogatását is reméli. A nagyobbik kormánypárt egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő képviselőjétől megtudtuk: készült egy tanulmány a Nemzetgazdasági Minisztériumban, amely szerint a kérdés gazdasági oldalát vizsgálva felvetődik a versenyképesség problémája is. Az unióban sem kizárt ugyanis a vasárnapi munkavégzés, az unión kívül pedig szinte fel sem vetődik a kérdés, így ha Magyarországon bevezetik annak tilalmát, akkor bizonyos gazdasági szereplők versenyképességi hátrányba kerülnek. Ez – a tévhittel szemben – nem pusztán a kereskedelmi szektort érinti. A nemzetközi hálózattal rendelkező, betelepült szolgáltatók által működtetett központok (call centerek) akár el is költözhetnek az országból, ha a vasárnapi munkavégzés ellehetetlenül.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségégének álláspontja szerint a vasárnapi munkavégzés hatályos szabályozása megfelelő, vagyis a változtatás súlyos problémákat okozhat. Ha ugyanis a vasárnapi munkavégzést eltörlik, akkor bizonyos szektorokban a jelenlegi munkaerő-állomány hetede akár feleslegessé is válhat – írja a magyarhirlap.hu.

Kapcsolódó cikkeink