A fermentálásról szól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss hírlevele

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 13. 06:16

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legújabb hírlevelében, a „Táplálkozási Akadémia” májusi kiadásában a fermentáció világába kalauzol el minket. A hírlevél célja, hogy hiteles információkkal lássa el az újságírókat az egészséges táplálkozásról, életmódról és a legújabb tudományos kutatási eredményekről.

z a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál

A kiadvány elsősorban a fermentáció ősi tartósítási módszerére fókuszál, mely során a természetes baktériumok és élesztőgombák az élelmiszerben lévő cukorral és keményítővel táplálkoznak, ezáltal tejsavat, széndioxidot, etil-alkoholt és ecetsavat állítanak elő. Ez a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál.

A hírlevél bemutatja a világ különböző részein elterjedt fermentált élelmiszereket, mint például a japán natto, a koreai doenjang, a balkáni kaymak vagy a magyar savanyú káposzta. Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem számos egészségügyi előnnyel is bírnak, például segítik az emésztést, támogatják az immunrendszert, és számos értékes tápanyagot tartalmaznak.

Az MDOSZ hírlevele felhívja a figyelmet arra is, hogy bizonyos betegségek esetén, mint például hisztamin intolerancia vagy bizonyos bélbetegségek, kerülni kell a fermentált ételek fogyasztását. Emellett tájékoztatást nyújt arról, hogyan lehet otthon biztonságosan fermentálni, valamint recepteket is közöl a házi készítésű fermentált ételek elkészítéséhez.

Összességében a hírlevél értékes betekintést nyújt a fermentáció táplálkozási és egészségügyi aspektusairól, valamint praktikus tanácsokkal látja el az olvasót a fermentált ételek otthoni elkészítéséhez.

Kapcsolódó cikkeink