A fermentálásról szól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss hírlevele
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legújabb hírlevelében, a „Táplálkozási Akadémia” májusi kiadásában a fermentáció világába kalauzol el minket. A hírlevél célja, hogy hiteles információkkal lássa el az újságírókat az egészséges táplálkozásról, életmódról és a legújabb tudományos kutatási eredményekről.

z a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál
A kiadvány elsősorban a fermentáció ősi tartósítási módszerére fókuszál, mely során a természetes baktériumok és élesztőgombák az élelmiszerben lévő cukorral és keményítővel táplálkoznak, ezáltal tejsavat, széndioxidot, etil-alkoholt és ecetsavat állítanak elő. Ez a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál.
A hírlevél bemutatja a világ különböző részein elterjedt fermentált élelmiszereket, mint például a japán natto, a koreai doenjang, a balkáni kaymak vagy a magyar savanyú káposzta. Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem számos egészségügyi előnnyel is bírnak, például segítik az emésztést, támogatják az immunrendszert, és számos értékes tápanyagot tartalmaznak.
Az MDOSZ hírlevele felhívja a figyelmet arra is, hogy bizonyos betegségek esetén, mint például hisztamin intolerancia vagy bizonyos bélbetegségek, kerülni kell a fermentált ételek fogyasztását. Emellett tájékoztatást nyújt arról, hogyan lehet otthon biztonságosan fermentálni, valamint recepteket is közöl a házi készítésű fermentált ételek elkészítéséhez.
Összességében a hírlevél értékes betekintést nyújt a fermentáció táplálkozási és egészségügyi aspektusairól, valamint praktikus tanácsokkal látja el az olvasót a fermentált ételek otthoni elkészítéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szigorítja a brit kormány a kiberbiztonsági szabályokat
Az Egyesült Királyság kormánya új, szigorú kibervédelmi intézkedéseket jelentett be,…
Tovább olvasom >