A fermentálásról szól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss hírlevele
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legújabb hírlevelében, a „Táplálkozási Akadémia” májusi kiadásában a fermentáció világába kalauzol el minket. A hírlevél célja, hogy hiteles információkkal lássa el az újságírókat az egészséges táplálkozásról, életmódról és a legújabb tudományos kutatási eredményekről.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/06/Kepernyofoto-2024-06-13-9.18.03-1024x701.png)
z a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál
A kiadvány elsősorban a fermentáció ősi tartósítási módszerére fókuszál, mely során a természetes baktériumok és élesztőgombák az élelmiszerben lévő cukorral és keményítővel táplálkoznak, ezáltal tejsavat, széndioxidot, etil-alkoholt és ecetsavat állítanak elő. Ez a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál.
A hírlevél bemutatja a világ különböző részein elterjedt fermentált élelmiszereket, mint például a japán natto, a koreai doenjang, a balkáni kaymak vagy a magyar savanyú káposzta. Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem számos egészségügyi előnnyel is bírnak, például segítik az emésztést, támogatják az immunrendszert, és számos értékes tápanyagot tartalmaznak.
Az MDOSZ hírlevele felhívja a figyelmet arra is, hogy bizonyos betegségek esetén, mint például hisztamin intolerancia vagy bizonyos bélbetegségek, kerülni kell a fermentált ételek fogyasztását. Emellett tájékoztatást nyújt arról, hogyan lehet otthon biztonságosan fermentálni, valamint recepteket is közöl a házi készítésű fermentált ételek elkészítéséhez.
Összességében a hírlevél értékes betekintést nyújt a fermentáció táplálkozási és egészségügyi aspektusairól, valamint praktikus tanácsokkal látja el az olvasót a fermentált ételek otthoni elkészítéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok és táplálkozás: A rejtett veszélyek
Az elmúlt években a mikroműanyagok jelenléte és hatásai egyre inkább…
Tovább olvasom >MDOSZ: Elkészült az ovisoknak szóló OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) új táplálkozási ajánlást adott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette az Estée Lauder a DECIEM-et
Lezárult a The Ordinary márkájáról ismert kanadai multibrand cég, a…
Tovább olvasom >A romániai városok meghódítására tör a lengyel Żabka
A Żabka romániai leányvállalata, a Froo az év végéig kétszáz…
Tovább olvasom >Pékáru-stratégiájával nyerhet a Lidl az Egyesült Királyságban
Kritika érte a brit szupermarketeket pékáru részlegeik állítólagosan félrevezető marketingje…
Tovább olvasom >