A fermentálásról szól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss hírlevele
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legújabb hírlevelében, a „Táplálkozási Akadémia” májusi kiadásában a fermentáció világába kalauzol el minket. A hírlevél célja, hogy hiteles információkkal lássa el az újságírókat az egészséges táplálkozásról, életmódról és a legújabb tudományos kutatási eredményekről.
A kiadvány elsősorban a fermentáció ősi tartósítási módszerére fókuszál, mely során a természetes baktériumok és élesztőgombák az élelmiszerben lévő cukorral és keményítővel táplálkoznak, ezáltal tejsavat, széndioxidot, etil-alkoholt és ecetsavat állítanak elő. Ez a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósítását segíti elő, hanem ízük gazdagítására is szolgál.
A hírlevél bemutatja a világ különböző részein elterjedt fermentált élelmiszereket, mint például a japán natto, a koreai doenjang, a balkáni kaymak vagy a magyar savanyú káposzta. Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem számos egészségügyi előnnyel is bírnak, például segítik az emésztést, támogatják az immunrendszert, és számos értékes tápanyagot tartalmaznak.
Az MDOSZ hírlevele felhívja a figyelmet arra is, hogy bizonyos betegségek esetén, mint például hisztamin intolerancia vagy bizonyos bélbetegségek, kerülni kell a fermentált ételek fogyasztását. Emellett tájékoztatást nyújt arról, hogyan lehet otthon biztonságosan fermentálni, valamint recepteket is közöl a házi készítésű fermentált ételek elkészítéséhez.
Összességében a hírlevél értékes betekintést nyújt a fermentáció táplálkozási és egészségügyi aspektusairól, valamint praktikus tanácsokkal látja el az olvasót a fermentált ételek otthoni elkészítéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >Gyerek OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) egy hiánypótló táplálkozási útmutatót…
Tovább olvasom >Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás
A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A kézműves vagy a Temu jelző lesz a fa alatt? – felmérést készített a Meska magyar kézműves oldal
A Meska online kézműves piactér felmérése szerint az emberek közel…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Önálló vállalkozásba szervezi víz- és prémiumital-üzletágát a Nestlé
A jövő év elejétől globálisan önálló vállalkozásba szervezi víz- és…
Tovább olvasom >