A férfiak 44 %-a 50 ezer forint fölött költene karácsonyi ajándékra

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 02. 11:46

Idén a szokásoknak megfelelően látványosan megugrik az ünnepi szezon közeledtével a háztartások költése. Ha a vásárló rászánja magát, hogy az ajándékokat hitelből veszi meg, jobb, ha a pontosan felméri lehetőségeit, egyúttal a kockázatokat, amelyeket felvállal azzal, hogy adósságból szerzi be a kiszemelt termékeket.

karacsony-ajandek

Már javában tart az ünnepi bevásárlási szezon, s idén is változatlanul adott a csábítás, hogy túlzásokba essünk, és akár eladósodás árán szerezzük be az ajándékokat. A Budapest Bank rendszeres felmérése alapján karácsonyi ajándékokra a nők 70 százaléka ötvenezer forint alatti összeggel kalkulál idén, míg a férfiak 44 százaléka efölötti összeget tervez erre a célra fordítani. Ez azt jelenti, hogy az ajándékot vásárlók tervei szerint személyenként átlagosan hétezer forintot fognak fordítani, ami megfelel a két évvel ezelőtti felmérés eredményeinek.

A kutatási adatok szerint az ajándékok beszerzésénél a készpénz továbbra is a legnépszerűbb fizetési eszköz 73 százalékkal, amit a betéti kártya és a hitelkártya követ 52, illetve 24 százalékkal, míg a kártyával történő internetes vásárlást a válaszadók 23 százaléka nevezte meg. A készpénz túlsúlya mellett jól látszik, hogy növekszik a kártyahasználat is. A CIB Bank ügyfelei körében végzett felmérése alapján decemberben mintegy 20 százalékkal nő meg a kártyahasználat, és 30 százalékkal több pénzt költenek el vele a megelőző hónapok átlagához képest. Az év utolsó hónapjában öt százalékkal emelkedik az egy tranzakcióra jutó összeg is.

A legfontosabb mérlegelendő kérdés, hogy megéri-e adósságba verni magunkat az ünnepi lelkesedésben. A Budapest Bank-kutatás válaszadóinak negyede számára a karácsony jelentős, megterhelő kiadást jelent, és csak 28 százalék mondta azt, hogy nem szükséges előre takarékoskodni. – Ugyan messze nem olyan súllyal, mint korábban az árfolyamváltozás, de a kamatkockázat továbbra is kiemelkedő veszélyforrás – mondta a Magyar Időknek Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese, a lakossági üzletág vezetője. Hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint az olyan ügyfelek, akik személyi kölcsönt vesznek fel, mára eleve egy tudatosabb fogyasztói csoportot képviselnek, mint azok, akiket könnyen rá lehet beszélni egyes termékek részletre való megvásárlására. Ezzel együtt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mekkora törlesztőrészlettel, illetve mekkora futamidővel kell kalkulálni.

A CIB-nél erre a célra az interneten elérhető kalkulátorokat ajánlják. Ebből kiszámítható például, hogy egy 800 ezer forintos hitelnek 19,99 százalékos éves kamattal és 60 hónapos futamidővel számolva 21 314 forint lesz a havi törlesztőrészlete. Ebben a konstrukcióban a Budapest bankos átlagot véve törlesztés gyanánt az év minden hónapjában karácsonyi ajándékot veszünk három embernek. Bár szinte mindenki nagy figyelmet fordít a megfelelő ajándék kiválasztására a boltok kínálatából, olcsó és pozitív példaként ott van azoknak a növekvő száma, akik inkább maguk készítenek ajándékokat. Idén a megkérdezettek 22 százalékánál kerül saját készítésű meglepetés a fa alá, míg 2013-ban még csak 15 százalékuk állította ezt. (magyaridok.hu)

Kapcsolódó cikkeink