A fenntarthatóság a söripart is elérte

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 10:29
🎧 Hallgasd a cikket:

A sör világsikerének titka mindig is az alkalmazkodás volt – és ma sincs ez másként. A klímaváltozás és az egészségtudatos trendek új alapanyagok felé terelik a gyártókat.

Az alkoholmentes alternatívák a fenntarthatóság mellett az egészségtudatosság trendjét is erősítik

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A globális rizssörpiac 2031-re várhatóan meghaladja az 5,5 milliárd dollárt, míg az amerikai MIT–Harvard fejlesztésű, teljes egészében quinoából készült Meli sör gluténmentes alternatívaként tört be a piacra. Az adaptogén italok iránti keresletet a Collider 0,5%-os gombaalapú sör jelzi, amely relaxációt kínál alkohol nélkül, több százezer fontos befektetést vonzva.

Afrikából érkezik a fonió gabona, amely víztakarékos termesztésével egyszerre segíti a helyi közösségeket és ad alapot új söröknek Észak-Amerikában. A Carlsberg 2040-re minden sörét regeneratív gabonából tervezi főzni, a dán Grobund már piacra dobta első ilyen termékét. A német Neuzelle pedig instant sört fejlesztett, por formában, vízzel elkészíthető módon, amely forradalmasíthatja a szállítást és csomagolást.

Az új irányok jól mutatják: a hagyományos recept mellett a söripar jövőjét a fenntarthatóság, az innováció és az egészségtudatos fogyasztói igények határozzák meg. 

Kapcsolódó cikkeink