A felvásárlási ár növelésével támogatja a hazai dohánytermesztést a Continental Dohányipari Csoport

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 15. 10:00

A dohányfelvásárlási alapár növelésével támogatja a hazai dohánytermesztést a Continental Dohányipari Csoport – közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

(Fotó: Pixabay)

A közlemény szerint a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős DOFER Dohányfermentáló Zrt. 50 százalékkal emelte a dohány 2023-as szerződésben rögzített felvásárlási alapárát. Kiemelték a lépés fontos a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállításában, a szerződtetett területek növekedtek tavaly lekötött összterülethez képest. Felidézik, hogy a magyarországi dohánytermesztés az utóbbi években jelentős kihívásokkal küzdött, amely mind a szerződtetett dohánytermő területek mennyiségében, mind a betakarítási- és a dohányfelvásárlási időszak eredményeiben megjelent. A szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását a szintén a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. biztosítja – írják a közleményben.

Ezért fontos a dohánytermesztés hazánkban

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, a hazai dohánytermesztés fellendítése fontos a teljes dohányipar számára. A dohánytermesztés magas kézimunkaerő-igénye miatt továbbra is meghatározó szerepet tölt be a kedvezőtlen termőhelyi adottsággal rendelkező termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, és a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában. A Continental Dohányipari Csoport magyar családi tulajdonban álló magáncég, amelyet 1996-ban alapítottak Hódmezővásárhelyen, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoport termékei a magyar piacon kívül több mint 30 országban elérhetők. A cégcsoporthoz tartozik a szolnoki DOFER Dohányfermentáló Zrt., ahol a dohány termeltetése mellett a dohánylevél-feldolgozás folyamatáért felelnek, valamint a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár.

A cégcsoport Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkezik leányvállalatokkal.

Nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a DOFER Dohányfermentáló Zrt. értékesítési nettó árbevétele 2021-ben 1,9 milliárd forintot tett ki az előző évi 2,6 milliárd forint után, a társaság adózott eredménye 2021-ben 11,5 millió forint volt a megelőző évi 44 millió forint után. A Continental Dohányipari Zrt. értékesítési nettó árbevétele 2021-ben 56,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 46,9 milliárd forinttal szemben, adózott eredménye 2021-ben 6,3 milliárd forintot ért el 2020. évi 5,9 milliárd forint után.

MTI

Kapcsolódó cikkeink