A felújításról fog szólni az építőipar 2023-as éve céges szinten

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 12. 10:02

Idén szinte minden család arra kényszerül, hogy átgondolja a háztartása energiafelhasználását. A Wavin szerint a növekvő árak és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt 2023 az építkezés helyett az energetikai felújításokról szólhat. Azonban nem kell feltétlen költséges beruházásba vágni, vagy megvárni a tavaszt ahhoz, hogy energiahatékonyabbá tegyük az otthonunkat, hiszen vannak olyan okos megoldások, amelyek a legnagyobb hidegben is, a lakás szétbontása nélkül kivitelezhetők. 

Épületenergiahatékonysági szakértő segítségével vettük számba a télen is elvégezhető felújításokat

Szigeteljünk, ahol csak lehet! A felújítatlan épületekből, különösen az ún. Kádár kockákból könnyen kiszökik a meleg. Akár már olyan egyszerű ötlettel, mint például rövidebb, vastag függönyökkel is bent tarthatjuk a meleget a lakásban.

Szabályozzuk hatékonyan a fűtést! Az okos megoldások lényegesen növelik az épületek energiahatékonyságát, mégis sokszor minimális beruházást tesznek szükségessé. Léteznek például olyan okos radiátortermosztátok, melyek segítségével a radiátoros fűtésű helyiségeket is be lehet kapcsolni az épület vezérlésébe, sőt, akár kombinálhatjuk is a radiátoros és a felületfűtési lehetőségeket, vagy szükség esetén utólag szabályozhatjuk a padlófűtést. A termosztátok mindössze 3 darab AA típusú elemmel működnek, így mindenféle bontás, és villamos vezetékelés nélkül is installálhatóak.

Ne csak a levegőt fűtsük, tartsák inkább a falak a meleget! Sokan a légkondicionáló fűtés üzemmódba való kapcsolásával igyekeznek csökkenteni a rezsiszámlát, ám az így felfűtött meleg levegő már a szellőztetéssel is könnyen elillan, hiszen a berendezési tárgyak és a falak hidegek maradnak. A télen is kivitelezhető megoldások közé tartozhat a felületfűtés beépítése.

Az energiahatékonysági szakértő szerint egy jól megtervezett energetikai felújítás akár 30-50%-kal csökkentheti egy családi ház energiafelhasználását.

Kapcsolódó cikkeink