A felügyelt növényvédőszer-engedélyezés az élelmiszerlánc-biztonság alapja

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 15. 12:42

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik fontos eleme a növény- és talajvédelem, ezen belül is a növényvédőszer-engedélyezés – többek között ez is témája volt a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési hatóságai hétfőn Budapesten tartott konferenciájának – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

buza

A szaktárca közleménye tájékoztat arról, hogy a CEUREG Fórumon a résztvevők tárgyaltak az EU növényvédőszer- engedélyezési rendszeréről, a méhpusztulások kezeléséről, a növényvédőszer-hamisításról és az illegális növényvédőszer-kereskedelemről.

A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását. Ennek kiindulópontja az agrárkörnyezet védelme, különösen a termőföldjeink megőrzése és az okszerű és fenntartható, integrált növényvédelem, növényegészségügy – hangsúlyozta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a konferencián.

A fórum jó lehetőséget biztosít a közép- és kelet-európai országokban forgalomba hozott, növényvédő szereket engedélyező hatóságok információ- és tapasztalatcseréjére. A Növényvédőszer Engedélyezési Fórum legfontosabb célkitűzése: a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek okozta kockázat csökkentése, az illegális növényvédőszer kereskedelem és felhasználás visszaszorítása, ami szervesen illeszkedik az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiához – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink