A felmelegedés kedvez a hazai borok minőségének
Minőségi szempontból az utóbbi évek legjobb szürete lehet az idei, mivel a 2009-es borok átlagminősége igen magas szintű – állítja a Varga pincészet és a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének legfrissebb összegzése.
A szakértők a rendkívül jó minőséget az időjárás kedvező változásának tulajdonítják. A klíma melegedésének következtében ugyanis az elmúlt öt évben megemelkedett a borok alkoholtartalma, némileg csökkent a savtartalom, finomodott a savak szerkezete, a fehérborok színe a korai fajták kivételével már nem a zöldbe, hanem a sárgába hajlik, a vörösboroké tovább mélyült.
Így a magyar borok jellemzői egyre közelebb kerülnek a mediterrán borokhoz, azzal a lényeges különbséggel, hogy ízviláguk és illatintenzitásuk lényegesen gazdagabb a déli versenytársakénál. Az összegzés azt is megállapítja, hogy az utóbbi időben nyilvánosságra került borhamisítási ügyek által okozott erkölcsi veszteség nagyobb, mint az adott tétel nagysága. Az erkölcsi veszteség ugyanakkor érinti az egész magyar borászatot – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >