A felgyorsult fejlődés alkalmazkodásra készteti az agráriumot is
Nagy István szerint ma már nem tehetik meg a termelők, hogy ne kövessék folyamatosan az átalakulásokat, hiszen egy rövid kiesés miatt is behozhatatlan hátrányba kerülnének. Ezért is üdvözölte, hogy a magyar gazdatársadalom felismerte a technológiai újítások jelentőségét, és rájött arra, hogy az újítások a termelés hatékonyságához és a fenntarthatósághoz egyaránt hozzájárulnak. – mondta az agrárminiszter csütörtökön Budapesten, az Agtech Summit agrárdigitalizációs rendezvényen.
A digitalizációból csak akkor lesz fejlődés, ha van a nyitottság a megismerésére, a gyakorlati alkalmazásra – tette hozzá. A precíziós gazdálkodás terjesztését az agrártárca a saját küldetésének tekinti – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a 2019-ben elfogadott Digitális Agrár Stratégia is erre alapozza a magyar agrárium nemzetközi versenyképességének javítását. Nagy István megjegyezte, hogy az agrárdigitalizáció ösztönzésére a támogatási rendszert is fel kell használni. Ennek létjogosultságát a pályázói érdeklődés is igazolja, hiszen a tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra a gazdálkodók 212 milliárd forint igénnyel jelentkeztek, és több mint 2600-an már meg is kapták a támogatást, összesen 193 milliárd forintot – tájékoztatott. A miniszter kiemelte, hogy a digitális átállást a 2027-ig tartó uniós költségvetési időszak támogatásairól rendelkező Közös Agrárpolitika (KAP) is fontosnak tekinti, hiszen az adatgyűjtés, az információfeldolgozás, az automatizálás, a robotizálás javítja a mezőgazdaság jövedelmezőségét, erősíti a termelés biztonságát, csökkenti a munkaerőigényt, hozzájárul a környezeti erőforrások, a tápanyagok, a növényvédők hatékony felhasználásához, és közben a környezetterhelést is visszafogja.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szintén úgy véli, hogy az elmúlt években elkezdődött a megújulás, azóta a magyar mezőgazdaság jelentős sikereket ért el az átalakulásban
Győrffy Balázs ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nehézségek egyre összetettebbek lesznek, a természeti és a jogszabályi környezet változása folyamatosan hoz majd új kihívásokat, ezért nyitni kell a más ágazatok felé, egyre több szakember tudására és tapasztalatára lesz szükség. A legfontosabb minden körülmények között az lesz, hogy a vállalatok, fejlesztők, agrárszakemberek együttműködéséből végső soron a termelők számára hasznos innovációk jöjjenek létre – tette hozzá a kamara elnöke.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Alufix Prémium 3in1 Airfryer Sütőpapír
A piacon egyedülálló 3in1 szilikonozott sütőpapír. Alkalmazható: forrólevegős sütőhöz, multicookerhez…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >