A Felelős Gasztrohős Alapítvány és a WWF Magyarország közös kampányt indít
A Felelős Gasztrohős Alapítvány és a WWF Magyarország közös kampányban hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség és az élelmiszer-termelés kapcsolatának fontosságára.
Az elmúlt években egyre többször hallhatjuk, hogy bolygónkon a biológiai sokféleség egyre nagyobb ütemben csökken, az IUCN jelentése szerint négyből egy szárazföldi emlőst a kihalás veszélyeztet, a tengeri emlősöknél ennél is rosszabb a helyzet, esetükben minden harmadik faj veszélyben lehet, és ez sajnos csak a jéghegy csúcsa. A probléma fő okozói globálisan az élővilág kizsákmányolása – például a túlhalászás –, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, az idegenhonos inváziós fajok terjedése és a természetközeli területek egyre intenzívebb használata – mint az erdőirtás vagy nagy területek monokultúrás mezőgazdasági művelésbe vonása. Az élővilágnak és az élelmiszer-termelésnek egyaránt térre van szüksége, a mezőgazdaság pedig a legnagyobb területhasználó Földünkön – éppen ezért nem kerülhetjük meg az élelmiszer kérdését, amikor a biodiverzitás csökkenéséről beszélünk. A nem fenntartható termelési gyakorlatok ráadásul hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, az éghajlatváltozáshoz és az idegenhonos inváziós fajok terjedéséhez is, vagyis hatásuk összetett. Mindezeken felül a fenntarthatatlan módon végzett mezőgazdaság a saját termelési lehetőségeit is rontja, amikor a beporzók számának fogyatkozásához, talajok pusztulásához és ezáltal az alapanyagaink beltartalmi értékének csökkenéséhez járul hozzá.
„Az elmúlt években étkezésünk egyhangúvá vált, csupán 15 növényfaj adja a világ kalóriabevitelének 90%-át. Bár Földünkön 6000-7000 ehető növényfaj él, ebből leginkább 30 növényfajt használunk, ha belegondolunk, a boltokban 1-2 fajta almánál, paradicsomnál, 1-2 fajta búzalisztnél többet ritkán találunk, pedig mind a bolygónak, mind a mi egészségünknek jót tenne, ha minél sokszínűbben étkeznénk”
– mondta el Kiss-Szabó Eszter,a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.
„A természet egy rendszer, amiben a mezőgazdaság és a biodiverzitás egymásra van utalva. A biológiai sokféleség ugyanis egy olyan természeti erőforrás, ami más erőforrások megújulásához járul hozzá, ennek köszönhetjük többek között a tiszta vizet, a talajok megújulását vagy a beporzást. Mindezeket az ökoszisztéma által nyújtott szolgáltatásokat a mezőgazdaság is használja, a termelés módja pedig nagyban befolyásolja az élővilág állapotát „
– mondta Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője.
„A gazdák nem a táj ellenségei, hanem pusztán annak alakítói, akik megfelelő támogatás mellett a jövő zöld bajnokai is lehetnek. Segíteni kell tehát a gazdálkodókat abban, hogy olyan gyakorlatokat alkalmazzanak, ami a természetnek is jó, és nem mellesleg egészséges élelmiszereket is eredményez számunkra”
– tette hozzá a szakértő.
A „Diverzitás termőföldtől a tányérig” kampány négy héten át járja körül a témát, és az élelmiszer-termelés egyes állomásain keresztül ismerteti meg velünk, hogyan kapcsolódik egymáshoz az élelmiszer-termelés és a biológiai sokféleség. Megtudhatjuk majd, hogyan függ az élelmiszereink minősége a talajélet sokszínűségétől, és megismerhetünk olyan termelőket, akik különböző módon, de a diverzitást támogatva, fenntarthatóan termelik élelmiszereinket. A kampány során tippeket, információkat kaphatunk arról is, honnan szerezhetünk be sokszínű alapanyagokat, melyiket mire érdemes használnunk, és hogy hogyan változott mindennapi ételeink beltartalmi értéke.
Az online tartalmak mellett bele is kóstolhatunk a sokszínűségbe a Felelős Gasztrohős Alapítvány által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyeken is. A csatlakozó vendéglátóhelyeken októberben egy alapanyag több fajtáját ízlelhetjük majd meg egy fogásban, ezáltal inspirációt is szerezhetünk az otthoni főzéshez, sokszínű és szezonális alapanyag-használathoz is. A csatlakozó éttermek listáját és a fogásokat a Felelős Gasztrohős közösségi oldalain találjuk majd meg, a kampány anyagait pedig a WWF Magyarország és a Felelős Gasztrohős közösségi oldalain, blogján egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
Kihirdették a Lidl élelmiszerhősök verseny nyerteseit
Sikerrel zárult a Lidl Magyarország Élelmiszerhősök versenye, amit az élelmiszer-pazarlás elleni világnap…
Tovább olvasom >Két magyar város, ahol helyi fiatalok formálják a fenntartható jövőt
Villámárvizek, soha nem látott viharok, aszály és extrém hőhullámok, perzselő…
Tovább olvasom >Fenntarthatósági erőfeszítések: valóság vagy látszat?
Mennyire fontos ma az emberek számára a fenntarthatóság személyi és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >