A feketekereskedelem ellen – egységben

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 11. 28. 08:00

Ez a mondat volt az idén harmadik alkalommal megrendezett Európai Kereskedelem Napja program kulcsmondata. A rendezvényt kormányzati és hatósági szinten is fontosnak minősítették, ami a részvételben is megmutatkozott.A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének szervezésében megtartott rendezvényen Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke kiemelte, hogy ezt a napot néhány éve magyar kezdeményezésre jelölték meg a naptárban az Európai Kereskedelem Napjaként. Az ügyvezető elnök elismeréssel szólt róla, hogy az Országgyűlés a társasági adó mértékét ötvenmillió forintos nyereségadó-alap határig tíz százalékban állapította meg – ez ugyancsak a VOSZ kezdeményezése volt. Demján Sándor a vasárnapi nyitva tartásról szólva megjegyezte: az nem politikai téma, a kereslet függvényében alakul, ezért a VOSZ ellene van mindenféle törvényi szabályozásnak e tekintetben.
A rendezvény vendégeként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette: a kormány támogatta azt a VOSZ-javaslatot, amely a társas vállalkozások és egyéni vállalkozások versenyképességét hivatott javítani. Ezt támogatja – a fentiekben már említett – társasági adó csökkentése is 2008-tól, de fontos, hogy a vállalkozás a meg nem fizetett adót beruházásra, hiteltörlesztésre, vagy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatásához szükséges személyi költségekre használja fel. Ez a lehetőség ma 5 millió forint adóalapig áll rendelkezésre, amit a kormány 50 millióra kíván növelni, ezzel évi maximum hárommillió forint támogatásban részesülhet egy-egy vállalkozás a meg nem fizetett adó révén.
A miniszterelnök kijelentette, hogy a makrofolyamatokat tekintve pályára állt a magyar gazdaság. Alapelvként kell elfogadni, mondta, hogy nem szabad többet költeni az államra, mint amennyi egy adott minőség biztosításához kell. A rendezvény fő témájáról, a feketekereskedelem visszaszorításáról szólva ki­emel­te, most először van többletbevétel abból, hogy fehéredik a gazdaság.
– A kormány a Széchenyi-kártya sikerességére tekintettel – amelyen keresztül 420 milliárd forintnyi hitelhez jutottak a vállalkozások – az egyébként év végén megszüntetett kamattámogatást 2008 évtől meghosszabbítja, sőt futamidejét két évre emeli, továbbá adminisztrációs és vállalkozóbarát könnyítéseket eszközöl – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. A miniszter szólt arról is, hogy a vállalkozások 2013-ig évi 170 milliárd forinthoz juthatnak hozzá, ez csaknem hatszor annyi, mint az elmúlt hat évben. Kiemelte, hogy a VOSZ, a KAVOSZ és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részt vesz egy új hitelprogramban, amely a kezdő vállalkozások hitelhez jutását kívánja elősegíteni.
Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy sikerült olyan adózási megoldást találni, amely módosít a torz arányokon, hogy szélesebb alapú legyen a közteherviselés, és a legális vállalkozások tisztább körülmények között működhessenek. A jövedéki termékkörben például szigorodik a szankció rendszere is.
A feketekereskedelem témájához kapcsolódva a rendezvényt szakmai kerek­asztal-beszélgetés zárta, ahol megjelentek a hatóságok és a minisztériumok képviselői, valamint az érdek-képviseleti szervezetek vezetői. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a hatósági ellenőrzéseknek tovább kell szaporodni az illegális kereskedelem megfékezésére, és a szankciók erősödése, illetve a hatóságok közös, hatékonyabb ellenőrzései tovább fehérítik a gazdaságot.

Az Európai Kereksedelem Napján első alkalommal került átadásra a Magyar Kereskedelemi Nagydíj. A díjat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Demján Sándor VOSZ ügyvezető elnöktől vehette át többek között: Bartus Pál, az ÁFEOSZ elnöke; Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója; Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója; José Maria Cervera, a Metro Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója; Antal Erzsébet, a Tesco Globál Áruházak Zrt. pénzügyi igazgatója. Gratulálunk!

E jeles nap az 1993-ban létrejött brüsszeli székhelyű EuroCommerce, az Európai Parlament mellé rendelt – 27 európai állam több mint 100 kereskedelmi szövetségét – köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége –, szervezetét, legnagyobb kereskedelmi cégét tömörítő és azok érdekeit képviselő – lobbiszervezet kezdeményezése.
Az EuroCommerce és azon keresztül a VOSZ célja, hogy támogassa és védje a szektor érdekeit, felhívja az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét a kereskedelem európai gazdaságban betöltött szerepére, javítsa a jogi szabályozását, informálja tagjait az őket érintő uniós fejlesztésekről, és nem utolsósorban aktívan részt vegyen a társadalmi párbeszédben. A kereskedelmi szervezetek mögött több kereskedelmi lánc, beszállító és termelő is felsorakozott, hangsúlyt adva a rendezvénysorozat jelentőségének.
A kiskereskedelem jelentőségét mutatja, hogy a szektor az Európai Unió GDP-jéhez 13 százalékban járul hozzá, 5,5 millió vállalat (amelynek 90 százaléka kis- és középvállalat) több mint 25 millió embernek ad munkát.
A kereskedelem Magyarországon 12 százalékban járul hozzá a nemzeti össztermékhez, éves forgalma meghaladja a 8500 milliárd forintot. A szektorban működő vállalatok száma eléri a 180 ezret, ezek 95 százaléka a kkv-szektort erősíti, a foglalkoztatottak 15 százalékának, 510 ezer embernek kínál munkalehetőséget.
Ugyanakkor egyes elemzők szerint a magyar GDP akár 30 százalékát érheti el a szürke- és feketegazdaság mértéke. Ez nagyjából 6600 milliárd forintot tesz ki, az ebből adódó járulék- és adókiesés pedig körülbelül 3000-3700 milliárd forint. A magyar gazdaságban átlagosan tizenöt-húsz százalékot tesz ki az illegális kereskedelem, miközben ez az adat az EU-ban 10 százalék.

Kapcsolódó cikkeink