A fék még szorítja az ipart

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 08:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 júliusában 19,4 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A KSH jelentésében olvasható, hogy a termelés volumene az év első hét hónapjában 22,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 0,7 százalékkal csökkent.
A kereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 2009 első hét hónapjában 25,2, júliusban 19,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.
A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hét hónapjában 15,4, júliusban 17,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze.
2009 júliusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 19,7 százalékkal visszaesett. Júliusban a feldolgozóipar minden alágában mérséklődés figyelhető meg. A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés közel egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5 százalékkal mérséklődött.

Kapcsolódó cikkeink