A fejlett országokban a megtermelt élelmiszer egyharmada válik hulladékká
A fejlett országokban a megtermelt, feldolgozott élelmiszerek egyharmada nem kerül a fogyasztó asztalára és válik így hulladékká – mondta Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast hétfői adásában, amelyben az ételpazarlás megelőzéséről beszélgetett meghívott vendégével.

Kidobáljuk az élelmiszer egyharmadát
Az államfő Wettstein Alberttel, a Munch ételmentő applikációt kifejlesztő magyar vállalkozás egyik alapítójával beszélgetett arról, hogyan lehet megelőzni, hogy a fel nem használt étel, készétel a kukába kerüljön, terhelve ezzel a környezetet.
Áder János a vállalkozást bemutatva elmondta, a fiatal egyetemistákból álló csapat egy olyan közösségi vállalkozást hozott létre, amely megmenti a jó minőségű étteremi készételeket a kidobástól.
Wettstein Albert ismertetése szerint egy Kína méretű földterületet lehetne megtölteni a fel nem használt élelmiszerekkel, el nem fogyasztott ételekkel. A különböző számítások szerint az élővizek negyedét használjuk fel olyan élelmiszerek előállítására, amelyeket azután kidobunk – tette hozzá.
Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy a kidobott élelmiszer pénz- és energiapazarlás, nő a károsanyag-kibocsátás, és ha helytelenül szabadulunk meg ezektől az ételektől, akkor elszennyeződhetnek élővizeink is.
Mostanra már senki nem tagadja, hogy valami történik körülöttünk, a klíma változik, az üvegházhatású gázok 70 százalékának kibocsátásáért száz cég felelős, azonban el kell gondolkodnunk azon, hogy személy szerint mi mit tudunk tenni a környezetünkért – hangoztatta.
Az államfő megjegyezte, egyre kevesebben vannak, akik azt mondják, hogy a klímaváltozásban az emberi hatás nem releváns, a mostani klímaváltozás sebessége és üteme lényegesen gyorsabb, mint az emberiség történetében bármikor. Az ipari forradalom óta történt fejlesztésekkel, beruházásokkal jelentősen hozzájárultunk a klímaváltozáshoz – emelte ki Áder János.
A vállalkozás további terveivel kapcsolatban Wettstein Albert elmondta, az alkalmazást új szolgáltatásokkal szeretnék bővíteni, hiszen az éttermeken kívül sok felesleg keletkezik a háztartásokban vagy az élelmiszerfeldolgozásban.
Hozzátette: vállalkozásukhoz próbálnak a piacon már bizonyított üzletembereket megnyerni azzal, hogy a környezetvédelem nemcsak jótékonysági dolog lehet, hanem üzlet is. Már több üzletember invesztált 30 millió forintot a vállalkozásba – mondta Wettstein Albert.
Ezenkívül az Élelmiszerbankkal dolgoznak egy stratégiai partnerségen, és felvették a kapcsolatot a Máltai Szeretetszolgálattal a rászorulóknak szánt ételcsomagok eljuttatásáért. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 40 ezer adag ételt mentett meg a Magyar Élelmiszerbank és a Wolt közös projektje
Már csaknem egy éve fut a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >Hazánk újra mentes a magas patogenitású madárinfluenzától
Magyarország ismét madárinfluenzától mentesnek minősül az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai…
Tovább olvasom >Közép-Európa a non-food diszkontok célkeresztjében
Az Action, a Woolworth és a Tedi Közép- és Délkelet-Európában…
Tovább olvasom >