A fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években sem tört meg a hazai hajtatott zöldségtermesztés fejlődési üteme, a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek köszönhetően korszerű fejlesztések valósultak meg az ágazatban. A beruházások nyomán jelentősen nőtt a növényházi paradicsom, paprika és kígyóuborka termesztése is – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből.
Jelentősen nőtt a hazai növényházi zöldséghajtatás versenyképessége. Az elmúlt években a vidékfejlesztési pályázatoknak köszöngetően világszínvonalú fejlesztések valósultak meg az ágazatban. A beruházásoknak köszönhetően a termőterület is bővült.
A hajtatott paradicsom esetében a támogatásoknak és a kedvező hitellehetőségeknek is köszönhetően körülbelül 110 hektárral nőtt termőterület, így ma már meghaladja a 310 hektárt. A megtermelt 150-160 ezer tonna a paradicsom 75-80 százaléka bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom. A hazai termelők áprilistól októberig el tudják látni koktél- és cseresznyeparadicsommal, fürtös paradicsomból pedig április elejétől vagyunk önellátóak, ekkortól annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportáljuk is a paradicsomot.
Jelenleg 1114 hektáron foglalkoznak növényházi paprikatermesztéssel a gazdálkodók, az éves betakarított mennyiség pedig eléri a 140 ezer tonnát. Az úgynevezett tölteni való (tv) paprika forgalma jelentősen megugrott az elmúlt években, azonban érezhetően nő a kereslet a nagy méretű, színes és édes paprikák iránt. Mivel utóbbiból a hazai termelésben még relatíve kevés van, az ágazat komoly erőfeszítéseket tesz a színes paprika típusok termesztésének fejlesztésére, különösen a kápiapaprika vagy a pritamin paprika esetében látszik mindez.
A hajtatott uborka felülete az utóbbi 8 évben megduplázódott, termésmennyisége pedig 2,5-szeresére nőtt. Jelenleg mintegy 120 ha-on folyik nagyrészt modern hajtató berendezésekben uborkahajtatás, 40 000 tonnát meghaladó mennyiséget előállítva.
A hazai hajtatott zöldségek azon frisspiaci termékek közé tartozhatnak, ahol lehetséges és megoldott a minőségi kínálat és az egész éven át történő áruházlánci beszállítás. Ebből adódóan növényházi termelésünk biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosít a hazai és nemzetközi piacra.
A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét, hiszen minden nap frissen kerülnek az áruházláncokba. Mindez természetesen a zöldségek ízében, élvezeti értékében is megmutatkozik. Ráadásul a hazai növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas. A fogyasztóknak a növényvédőszer-maradványoktól sem kell tartaniuk, hiszen a hazai hajtatott paprika, paradicsom és uborka kultúrákban már 80-90 százalékban a károsítók természetes ellenségeit felhasználva biológiai növényvédelmet alkalmaznak a termelők.
Kapcsolódó cikkeink
A fajtatisztaság és termésbiztonság érdekében növelni kellene a fémzárolt kalászos vetőmagok arányát a Vetőmag Szövetség szerint
Első számú szántóföldi növénnyé lépett elő a kukorica termesztésének nehézségei…
Tovább olvasom >A fajtatisztaság és termésbiztonság érdekében növelni kellene a fémzárolt kalászos vetőmagok arányát
Első számú szántóföldi növénnyé lépett elő a kukorica termesztésének nehézségei…
Tovább olvasom >Hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése?
Bár a kalászosok aratása már a nyakunkon van, még nem késő védekezni a…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >