A FAO változásokat sürget

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 21. 11:11

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentésében olyan változásokat sürget, melyek az elmaradott országok élelmiszerellátási és ezzel együtt gazdasági helyzetét is javítja. A FAO a kereskedelem átalakulására, a globális erőviszonyok átrendeződésére is felhívja a figyelmet.

A nemzetközi piactér az elmúlt évtizedben komoly változásokon ment keresztül, az élelmiszerek kereskedelme megháromszorozódott, főleg a gyümölcsök, zöldségek, hal-, hús- és tejtermékek miatt. Ezek mind olyan termékek, melyekre komoly nemzetközi sztenderdek vonatkoznak, ellentétben például a szemes terményekkel.

Emellett eltolódtak a gazdaságföldrajzi súlypontok. Dél-Amerika a kontinens északi felétől átvéve a stafétát mára a legnagyobb nettó élelmiszer-exportőrré vált. Eközben a regionális kereskedelmi megállapodások is megszaporodtak, és amíg a mezőgazdasági áruimport több ország számára fontos tényező, a kivitel esetében inkább megfigyelhető a koncentráció: Brazíliából a cukor, az Egyesült Államokból a szemes termények.

A FAO jelentésében kiemeli, hogy komoly figyelmet kell fordítani azokra a tendenciákra, amit a globális értékláncok felbukkanása és a mezőgazdasági termelésben jelentkező vertikális integráció jelent. Ezek egyrészt megkérdőjelezik a versengő piacokról vallott klasszikus nézeteket és a természetes előnyök kihasználását, másrészt viszont új lehetőségeket nyitnak a kistermelők számára.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink