A dráguló borokból kevesebb fogyott
Itthon a fehérborok iránt öt százalékkal, a vörös- és rozéborok iránt egy százalékkal lanyhult a kereslet az esztendő első 11 hónapjában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége három százalékkal csökkent 2015 hasonló időszakához képest.
A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára, literenként négy százalékkal, 262,34 forintra emelkedett hektoliterenként 2016. január–november időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fehérborok ára három százalékkal 243,50 forintra, a vörös- és rozéboroké négy százalékkal 286,64 forintra nőtt hektoliterenként ugyanebben az összehasonlításban. A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési ára 11 százalékkal, 283,84 forintra, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké négy százalékkal, 238 forintra nőtt. A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára nyolc százalékkal, 257,28 forintra emelkedett, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké egy százalékkal, 289,88 forintra csökkent a megfigyelt időszakban. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Egy év alatt több mint felével estek a búza- és kukoricaárak
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa…
Tovább olvasom >Megvan az eredmény, kiderült ki Az Év Bortermelője
2023. december 6-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban,…
Tovább olvasom >Jó borok, nyomasztó mellékízek!
Nehéz gazdasági helyzet, az értékesítésben nem érvényesíthető költségnövekedés, csökkenő fogyasztás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre inkább az akciókra alapozzák a karácsonyt a magyarok
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a tudatosság határozza meg…
Tovább olvasom >Az év keresésekben: Google keresési trendek 2023
A Google Kereső nagyméretű információs bázisának köszönhetően évek óta segíti…
Tovább olvasom >UNEP: A hús- és tejalternatívák „jelentősen csökkenthetik” a globális élelmiszerrendszer környezeti hatásait
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) a legújabb jelentése szerint a…
Tovább olvasom >