A dohánytermékekéhez hasonló grafikus figyelmeztető címkék elhelyezése a hústermékeken 10%-kal csökkenthetik a fogyasztást
Az Egyesült Királyság-beli Durham Egyetem új tanulmánya szerint a cigarettás dobozokon található grafikus figyelmeztető címkékhez hasonló figyelmeztetések hústermékeken való elhelyezése nemcsak a fogyasztói magatartást befolyásolhatná az egészségesebb választások irányába, de a bolygó egészségéhez is pozitívan járulhatna hozzá.
Az Appetite című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az ilyen, a dohánytermékeken található, impotenciára, szívbetegségre vagy tüdőrákra vonatkozó figyelmeztetésekhez hasonló képet tartalmazó címkék jelenléte 7-10%-kal csökkenthetné a húst tartalmazó ételek választását.
A vizsgálatban 1001 húsevő felnőtt vett részt, akiknek különböző ételeket mutattak, köztük meleg húsos, halas, vegetáriánus és vegán ételeket, amelyek egy részén különböző egészséggel, az éghajlattal, a világjárvánnyal kapcsolatos figyelmeztető címkék voltak elhelyezve.
Mint azt Dr. Milica Vasiljevic, a Durham Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa a Food Ingredients Firstnek elmondta:
– Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a világjárványra, az egészségre és az éghajlatra figyelmeztető címkék hatékonysága között. Más szóval, mindegyik egyformán teljesített a húsételek választásának csökkentésében.
– Mindazonáltal az éghajlatváltozásra figyelmeztető címkék bizonyultak a leghitelesebbnek – teszi hozzá.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az összes kibocsátás mintegy 14%-a a hús- és tejtermelésből származik.
A különböző demográfiai csoportok reakcióját illetően a vizsgálat során a nők választottak kisebb valószínűséggel húsételeket, függetlenül attól, hogy milyen címkét láttak.
A kutatók úgy vélik, hogy eredményeiknek jelentősége lehet a jövőbeli szakpolitikákra és gyakorlatokra nézve. Hughes párhuzamba állította a figyelmeztető címkék hatékonyságát a dohányzás, a cukros italok és az alkoholfogyasztásnak a csökkentésében, ami azt sugallja, hogy a figyelmeztető címkék hústartalmú termékeken való országos szintű bevezetése hozzájárulhatna a húsfogyasztás csökkentéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >