A Dilmah Teaiskola bemutatja: A teakészítés művészete

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 16. 11:15

Magyarországra érkezett a Dilmah Teaiskola, hogy a teakedvelőknek bemutassa a valódi teakészítés csodálatos történetét. A Dilmah az elmúlt közel három évtizedben művészi szintre emelte a teakészítést. Megmutatta, hogyan lehet valódi, friss és minőségi teát előállítani úgy, hogy közben elkötelezett támogatója környezetének és a bolygónknak. A legfinomabb minőségi tea és az ételek párosításával pedig egyenes út vezetett a gasztronómia világába, ezért 2009-ben a Dilmah létrehozta a Dilmah Teaiskolát, hogy egyedülálló módon mutassa be a minőségi teakészítést, teafogyasztást és a tea szerepét a gasztronómiában.

ceylon--tea

A teakészítés művészet. Varázslatos mesterség. Inspiráló mese egy apró palántáról, amely a talaj, a csapadék, a napfény, a hőmérséklet és a gondozók munkája nyomán szépen fejlődik és növekszik, míg a kis zöld hajtások végül érett Camellia Sinensis, azaz tea nevű cserjévé alakulnak, hogy az ügyes kezű ültetvényesek gondosan leszüreteljék. Ez a csodálatos történet több ezer hektáros területen milliók közreműködésével játszódik le évről évre Srí Lankán, a világ legfinomabb teáinak, a ceyloni teának hazájában.

Merrill J. Fernando ceyloni teakészítő egész életében eltökélten hitt abban, hogy a valódi tea kizárólag tiszta eredetű, nem kevert, frissen szedett és kiváló minőségű. A fiatal teakóstolónak, miután megvívta a maga harcát a teaipar gyarmatosítóival, közel négy évtizedes álma vált valóra, amikor 1988-ban megalapította a Dilmah-t, az első és egyetlen olyan minőségi, etikusan előállított teát, amelyet tradicionálisan a termelő országban kézzel szüretelnek és dolgoznak fel, megtartva annak minden ízét, természetes finomságát és frissességét. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők.

„A legnagyobb márkák elhagyták a tradicionális, több évszázadra visszanyúló módszereket új, gyorsított feldolgozási eljárásokért, amelyek feláldozzák a valódi tea karakterét és ízét. A Dilmah ezzel szemben hű marad a tradicionális módszerekhez és az autentikus teához. Ez adja a Dilmah teák különleges ízét” – állítja a 84 éves Merril J. Fernando, aki 63 évnyi teás múltjával a jelenleg élő egyik legtapasztaltabb teakóstoló mester a világon.

A tea ötezer éves múlttal rendelkező gyógynövény, végtelen sokféle ízű, erősségű, színű és illatú. A valódi, természetes, friss tea ízletesebb, gazdagabb antioxidánsokban és aromában. A legfinomabb tea feldolgozásának minden egyes lépése művészet: a szüreteléstől kezdve a fonnyasztáson, sodráson, rostáláson és fermentáláson keresztül egészen a szárításig és minősítésig. A Dilmah Teaiskola egyik célja, hogy ezt a csodálatos folyamatot megismertesse a fogyasztókkal és szakemberekkel. Az Iskola másik fő zászlóshajója a tea és gasztronómia találkozása, melynek során nemzetközileg is elismert séfekkel együttműködve olyan különleges tea és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a teafogyasztást.

Kapcsolódó cikkeink