A diabetikus jelölés gyakran túlzott fogyasztást okozott
A jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak ezek a termékek – mondta Antal Emese dietetikus hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Kifejtette: a túlzott energiabevitel, a helytelen életmód, a túlsúly növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A túlsúlyosak száma a korábbi 50-55 százalékról 65 százalékra emelkedett a felnőtt lakosság körében, ami alapján érthető, hogy a cukorbetegek száma is jelentősen emelkedett Magyarországon.
Antal Emese hangsúlyozta, hogy mindig a túlzások okozhatnak problémát, ezért a mértékletességre kell törekedni. Az uniós szabályozás értelmében kötelező feltüntetni az energia-, a zsír- és cukortartalmat, amivel a cukorbetegeknek is tisztában kell lenni, az élelmiszereken pedig el kell olvasni a címkét – mondta. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >Kis mértékben is cukorbetegséget okozhatnak a feldolgozott húsok
Egy friss kutatás, amelyet a brit The Guardian ismertetett, arra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >