A derogáció után is maradhat a 2,8 százalékos tej
Az Európai Bizottság hamarosan dönt arról, hogy felülvizsgálva tejtermeléssel kapcsolatos tanácsi rendeletet, a jövőben bármilyen zsírtartalmú tej forgalmazását engedélyezné.
A 2597/97/EK tanácsi rendelet jelenleg csupán háromfajta
zsírtartalmú tej forgalomba hozatalát engedélyezi az EU-ban: a legalább 3,5
százalékos zsírtartalmú teljes tejét, a 1,5-1,8 százalékos félzsíros tejét és a
legfeljebb 0,5 százalékos fölözött tejet. A csatlakozáskor hazánk ötéves
derogációt kapott, mert a tejipari gyártókapacitások az EU-csatlakozás előtt
évtizedeken keresztül a 2,8 százalékos tej előállítására álltak rá és a
fogyasztók is ezt a
tejféleséget szokták meg. Az átmeneti időszak 2009. április 30-án lejár, de úgy
tűnik akkortól sem kell megválnunk a megszokott terméktől.
Mivel időközben az unióban is változtak a fogyasztói
szokások, és egyre nagyobb a kereslet az alacsonyszírtartalmú tejek iránt,
ezért valószínűleg módosítják a rendeletet.
A múlthéten beterjesztett javaslat szerint a jövőben a
2597/97/EK rendeletben meghatározott három kategórián kívül is, bármilyen
zsírtartalmú tejféleségeket lehetne forgalmazni, ha világos és jól olvasható
információ látható a zsírtartalomról az áru csomagolásán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >