A derogáció után is maradhat a 2,8 százalékos tej
Az Európai Bizottság hamarosan dönt arról, hogy felülvizsgálva tejtermeléssel kapcsolatos tanácsi rendeletet, a jövőben bármilyen zsírtartalmú tej forgalmazását engedélyezné.
A 2597/97/EK tanácsi rendelet jelenleg csupán háromfajta
zsírtartalmú tej forgalomba hozatalát engedélyezi az EU-ban: a legalább 3,5
százalékos zsírtartalmú teljes tejét, a 1,5-1,8 százalékos félzsíros tejét és a
legfeljebb 0,5 százalékos fölözött tejet. A csatlakozáskor hazánk ötéves
derogációt kapott, mert a tejipari gyártókapacitások az EU-csatlakozás előtt
évtizedeken keresztül a 2,8 százalékos tej előállítására álltak rá és a
fogyasztók is ezt a
tejféleséget szokták meg. Az átmeneti időszak 2009. április 30-án lejár, de úgy
tűnik akkortól sem kell megválnunk a megszokott terméktől.
Mivel időközben az unióban is változtak a fogyasztói
szokások, és egyre nagyobb a kereslet az alacsonyszírtartalmú tejek iránt,
ezért valószínűleg módosítják a rendeletet.
A múlthéten beterjesztett javaslat szerint a jövőben a
2597/97/EK rendeletben meghatározott három kategórián kívül is, bármilyen
zsírtartalmú tejféleségeket lehetne forgalmazni, ha világos és jól olvasható
információ látható a zsírtartalomról az áru csomagolásán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Annyi a Temunak és Sheinnek Európában is?
Az amerikai kereskedelmi szigorítások hatására újabb kihívás előtt áll az…
Tovább olvasom >A SZÉP-kártya, az egészségpénztári tagság és az áruhitel is növeli a költési hajlandóságot
A Széchenyi Pihenőkártya mindennapok része: a SZÉP kártya tulajdonos magyarok…
Tovább olvasom >Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >