A decemberi forgalom az 5-6 évvel korábbit idézi

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 21. 00:01

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleménye szerint idén az 5-6 évvel korábbi szintre zuhan a december havi kereskedelmi forgalom. Az áruk mennyiségét tekintve a kereskedelmi fogyasztás 2007. óta csökken.

A decemberben vásárlásra fordított pénz több lesz ugyan, mint a megelőző hónapokban, ám a teljes kereskedelmi forgalom értéke a korábbi előrejelzésnél is kisebb, 800-810 milliárd forint lehet, szemben a tavalyi 856 milliárd forinttal és a 2007-es 888 milliárd forinttal. 
Élelmiszerekből várhatóan 330-335 milliárd forintnyi fogy majd, ez az összeg egy éve 354 milliárd forintra rúgott.  A különböző iparcikkekből – ruházati, lakás-felszerelési és műszaki cikkekből, könyvből, valamint egyéb iparcikkből – kedvező esetben a decemberi kereskedelmi forgalom elérheti a 300 milliárd forintot, bár ez is jóval elmarad a tavalyi 335 milliárd forinttól.
Az OKSZ véleménye az, hogy a fogyasztás visszaesésének fő oka a gazdasági válság, ezen belül különösen a munkanélküliség növekedése, a fogyasztási hitelfelvételek nehezülése, de az általános forgalmi adókulcs júliusi emelése is visszavetette a vásárlási kedvet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint az idei első háromnegyed évében a háztartások fogyasztási kiadása 8 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest volumenben, az árváltozások hatásának kiszűrésével számítva – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink