A Dalmand megválik a szarvasmarháktól

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 30. 00:06

A jövőben a sertéstenyésztésre és a növénytermesztésre koncentrál, szarvasmarha-állományát pedig leépíti a 2009-ben 5,4 milliárd forintos árbevételt elért Dalmand Zrt., a Bonafarm cégcsoport tagja.

A cég árbevétele az előző évihez képest nem változott, az eredménytermelő képessége azonban a válság miatt nagy mértékben csökkent – mondta  Ádám János vezérigazgató.
Így a 2009-es tevékenység eredménye ugyan pozitív, de a társaság mérleg szerinti eredménye negatív lesz. Ennek oka, hogy a korábban felvett beruházási hitelek kamatköltségei csaknem a kétszeresére nőttek.
A Dalmand Zrt. 2007-ben másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházással épített Magyarországon egyedülálló, 1500 kocás nukleusztelepet. Emellett a cég 8800 hektáron termeszt gabonát, olajos magvakat és takarmányt, valamint ezer tejelő szarvasmarhát tart. A vezérigazgató arról számolt be, hogy a társaságnál a növénytermesztés 2009-ben bár nyereséges volt, az ágazat nyeresége megfeleződött az egy évvel korábbihoz képest.
A 14 millió liter tejet előállító tejágazaton viszont megközelítően 300 millió forintos veszteséget könyveltek el, miután a tej felvásárlási ára 2009-ben 30-40 százalékkal csökkent. A Dalmand Zrt. folyamatosan leépíti a szarvasmarha-állományát – közölte a cégvezető.
A sertéságazat nem volt veszteséges, de nem hozott rekorderedményt sem. A Dalmandon meghonosított angliai Rattlerow Seghers-állománytól évente 10-12 ezer tenyészsüldő kerül ki, amelyből hat-hétezer darabot értékesítenek külföldön, Németországban, Hollandiában, cseh, szlovén és orosz piacokon; jelenleg 1100 tenyészsüldőt Ukrajnában adnak el. A dalmandi sertésállomány mentes nyolc, jelentős gazdasági kárt okozó betegségtől, így a cég versenyképesebb tenyészanyagot tud adni a termelők részére.
Dalmandon, valamint a héttagú cégcsoporthoz tartozó Bóly Zrt.-nél, illetve a Fiorács Kft.-nél több, mint 300 ezer hízósertést bocsátanak ki, és a vágóállatok száz százalékban az ugyancsak a Bonafarm-tag Pick Szeged Zrt.-hez kerülnek feldolgozásra – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink