Tarolt a csokikirály az ukrán elnökválasztáson

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 27. 11:06

Már az első fordulóban meggyőző fölénnyel választották Ukrajna elnökévé a milliárdos Petro Porosenko-t, a “csokoládékirályt”.

csoki1Az üzletember 1989-ben diplomázott nemzetközi gazdaság szakon. Saját bevallása szerint a kakaóbab importjával kereste az első nagyobb összegeket. Eközben 25 évesen egy kisvállalkozásokat tömörítő szervezet elnökhelyettese, majd egy évvel később az Ukraina kereskedelmi részvénytársaság elnöke lett.

Moldáviából származó édesapja ma is aktív, az ő közreműködésével jött létre 1993-ban az Ukrán Ipari-Beruházási Konszern (Ukrprominveszt), amelynek vezetését a fiú apjától vette át a 1996-ban.

A cég kisebb édesipari vállalkozások megszerzése után alapította meg a Roshen korporációt – az elnevezés a Porosenko névből származik –, amely ma Ukrajna legnagyobb édesipari vállalkozása, 2013-ban csaknem egymilliárd eurós forgalommal.

A cég egyúttal az orosz csokoládépiac legnagyobb külföldi szereplője, évi 150 millió eurós kivitellel.

A Roshennek mellesleg oroszországi, litván, közép-ázsiai érdekeltségei vannak, két éve pedig megszerezte a Tibi csokit gyártó Bonbonetti többségi tulajdonát.

Bár Porosenkóra a „csokoládékirály” jelzőt akasztotta a sajtó, az 1,8 milliárd dollár vagyonnal rendelkező üzletember érdekeltségi köre ennél jóval szélesebb: az Ukrprominveszt-avto a legnagyobb ukrajnai partnere az orosz autóiparnak: az UAZ, GAZ, AVTO-VAZ, ZIL autóinak fő forgalmazója, de ő a hivatalos importőre több japán márkának is. Emellett autóalkatrész-kereskedő, autóbusz-összeszerelő üzemei vannak, sőt, egy hajógyára is, méghozzá az Oroszország által márciusban annektált Krímben.

A sokszoros orosz érdekeltséget próbálta a kampányban ellene kijátszani a nagy vereséget szenvedett Timosenko, azzal érvelve, hogy így az elnök nem lesz képes megfelelő keménységgel tárgyalni Moszkvával, hiszen könnyen zsarolható – kétségtelen, hogy a Roshenre most nehéz idők járnak, a cég már lassan egy éve nem exportálhat Oroszországba –, de a választási eredmény mutatja, hogy nem járt sikerrel. Porosenko a választáskor közölte, hogy hamarosan megválik üzleti érdekeltségeitől. (index.hu)

Kapcsolódó cikkeink