A csokissütemény fizikája
Annak ellenére, hogy a csokoládédarabkákat tartalmazó aprósüteményeket körülbelül 175-200 C-os vagyis a csokoládé olvadáspontjánál jóval magasabb hőmérsékleten sütjük, a csokoládédarabok mégis egyben maradnak. Hogyan lehetséges ez???
Az aprósütemények tésztáját úgy készítjük, hogy a zsiradékot és a cukrot összekeverjük, majd tojást adunk hozzá és a keveréket liszttel besűrítjük. A csokoládét kis darabka formájában adjuk a tésztához. Amikor a sütemény a sütőben sül a csokoládé megolvad, ugyanakkor a liszt és a tojás megkeményedik. A sütemény tésztája ekkor már nem hagyja az olvadt csokoládét szétfolyni. Amikor azután a sütemény kihűl, az olvadt csokoládédarabkák is megkeményednek
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >