A csodadiéták veszélyesebbek, mint hinnénk
A gyors fogyást ígérő csodadiéták sokak számára csábító megoldást jelenthetnek, de a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége figyelmeztet: ezek a módszerek hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot hordozhatnak.
Az ilyen diéták gyakran radikálisan csökkentik a kalóriabevitelt, vagy teljes élelmiszercsoportokat iktatnak ki az étrendből, ami tápanyaghiányt, anyagcsere-problémákat és a rettegett jojóeffektust okozhatja. A dietetikusok szerint a fenntartható fogyás kulcsa az egyensúlyos étrend és a rendszeres testmozgás, amit a hazai OKOSTÁNYÉR® táplálkozási iránymutatás is támogat.
A csodadiéták sok esetben extrém korlátozásokat tartalmaznak, ami tápanyaghiányhoz vezethet, legyengítheti az immunrendszert, és árthat a haj, a bőr és a csontok egészségének. A gyors fogyást ígérő módszerek gyakran jojóeffektussal járnak, hiszen a szigorú diéták hosszú távon nem fenntarthatók, ezért a lefogyott kilók gyorsan visszatérhetnek. Ráadásul a szigorú kalóriakorlátozás lelassíthatja az anyagcserét, ami további nehezíségeket okoz a súlycsökkenésben.
Nemcsak fizikai, hanem pszichés szempontból is veszélyesek lehetnek ezek a diéták. Az étkezési korlátozások frusztrációt és csalódottságot eredményezhetnek, ami hosszútávon az önértékelést is negatívan befolyásolhatja. Továbbá egyes diéták hozzájárulhatnak szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, ha egyes tápanyagok túlzott korlátozásával megnövelik a koleszterinszintet vagy a vérnyomást.
A dietetikusok azt javasolják, hogy a hosszútávú, fenntartható életmódváltásra fókuszáljunk a drasztikus diéták helyett. Egyedi, személyre szabott táplálkozási terv kidolgozása szakember segítségével sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint a divatos, de gyakran kockázatos diéták kipróbálása. Az egészséges étrend, a tudatos étkezés és a rendszeres mozgás jelentik a valódi kulcsot a sikeres és tartós testsúlycsökkenéshez.
Kapcsolódó cikkeink
Hazai superfoodokkal az egészségért és a fenntarthatóságért
A táplálkozásban is egyre több a távoli, egzotikus „superfood”, ám…
Tovább olvasom >Ízek és ellentmondások: miért finom, ami nem egészséges – és hogyan együnk mégis magyarosan jól?
A magyar konyha világszerte híres gazdag ízvilágáról, tartalmas ételeiről és…
Tovább olvasom >Puffadás ellen tudományosan: mit tud a FODMAP-étrend?
A puffadás gyakori, kellemetlen tünet, amely a lakosság jelentős részét…
Tovább olvasom >További cikkeink
Trade marketing, az elengedhetetlen? – Szerelmem a trade marketing – idén is
A Trade Marketing Klub hagyományos, online konferenciája, a Szerelmem a…
Tovább olvasom >Tedd láthatóvá a minőséget! Válaszd a Kiváló Termék védjegyet!
A fogyasztói tudatosság erősödésével nő a kereslet a kiváló minőségű…
Tovább olvasom >Rugalmasabb nyitvatartást sürgetnek a német kereskedelmi szervezetek
Rheinland-Pfalz tartomány ipari és kereskedelmi kamarái, valamint önkormányzati érdekképviseletei rugalmasabb…
Tovább olvasom >