A csehországi cégek nagyobbrészt hazai tulajdonban vannak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 19. 00:01

Cseh tulajdonban van a csehországi cégek kb. 2,1 billió koronás tőkéjének közel 57 százaléka – közölte a prágai Cekia ügynökség.

A legnagyobb külföldi részvényesek a hollandok, a németek és az osztrákok. A cseh cégek tőkéjének a 25 százaléka holland, 12 százaléka német, 10 százaléka pedig osztrák cégek tulajdonában van.
Az első tíz külföldi részvényes között van még Luxemburg, Ciprus, Belgium és Lengyelország is. "A cseh tőke többségi súlyát az adja, hogy a kis és közepes nagyságú cégek nagymértékben meghatározzák a cseh vállalkozói szférát" – mutatott rá Petra Stepánková, a Cekia elemzője. Az ügynökség kimutatásából kiderül, hogy a külföldi tőke mértéke az utóbbi három évben gyorsabban emelkedett, mint a cseh tőkéé.
Míg a külföldi tőke értéke 2009-ig mintegy 200 milliárd koronával nőtt, addig a cseh tőkéé csak 150 milliárddal. A holland tőke a kedvezőbb adózás miatt van jelen Csehországban, elsősorban a nagy társaságokban, cégekben.
A válság ellenére a külföldi tőke növeli részesedését Csehországban. A kiskereskedelemben és a szolgáltatásokban egyre több cégben van jelen az orosz, az ukrán és a kínai tőke – írja a ProfitLine.hu.


Kapcsolódó cikkeink