A csabai és a gyulai kolbász kiemelt nemzeti érték
A Békés Megyei Értéktár Bizottság döntése szerint a csabai kolbász, a gyulai kolbász és a gyulai vár kiemelt nemzeti érték, ezeket a Békés megyei értékeket javasolja hungarikummá nyilvánítani.
A Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Farkas Zoltán az MTI-hez hétfőn közleményben tájékoztatta arról, hogy a megyei értéktár bizottság megtartotta alakuló ülését, amelyen a beküldött szakmai anyagok és a Magyar Értéktár Bizottság rendelkezései alapján, egyhangú szavazattal nyilvánította \”Békés Megyei Értékké\” a csabai kolbászt, a gyulai kolbászt és a gyulai várat. Ezek az értékek bekerülnek a Magyar Értéktárba, a bizottság pedig kezdeményezte hungarikummá nyilvánításukat a Hungarikum Bizottságnál.
A közlemény ismerteti: a csabai kolbász és a gyulai kolbász készítése ötvözi a helyi hagyományokat és a népszokásokat, ugyanakkor a termékek ízvilága egyedi és sajátos. A gyulai vár pedig Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára, amely az Alföld meghatározó épített öröksége. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >