A csabai és a gyulai kolbász kiemelt nemzeti érték
A Békés Megyei Értéktár Bizottság döntése szerint a csabai kolbász, a gyulai kolbász és a gyulai vár kiemelt nemzeti érték, ezeket a Békés megyei értékeket javasolja hungarikummá nyilvánítani.
A Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Farkas Zoltán az MTI-hez hétfőn közleményben tájékoztatta arról, hogy a megyei értéktár bizottság megtartotta alakuló ülését, amelyen a beküldött szakmai anyagok és a Magyar Értéktár Bizottság rendelkezései alapján, egyhangú szavazattal nyilvánította \”Békés Megyei Értékké\” a csabai kolbászt, a gyulai kolbászt és a gyulai várat. Ezek az értékek bekerülnek a Magyar Értéktárba, a bizottság pedig kezdeményezte hungarikummá nyilvánításukat a Hungarikum Bizottságnál.
A közlemény ismerteti: a csabai kolbász és a gyulai kolbász készítése ötvözi a helyi hagyományokat és a népszokásokat, ugyanakkor a termékek ízvilága egyedi és sajátos. A gyulai vár pedig Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára, amely az Alföld meghatározó épített öröksége. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >