A CRB index 2009-es mélypontja alá esett

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 31. 10:25

A görögök nem hozták el az Armageddont a pénzpiacokra, az utolsó utáni pillanatban sikerült megállapodni, bár, lássuk be őszintén, ez nem is olyan nagy meglepetés, hiszen senkinek nem állt érdekében egy európai összeomlás.

A tőkepiaci érdekességek most a nyersanyagok piacán vannak, a szektor általános áralakulását mérő CRB index 2009-es mélypontja alá esett. Utoljára 2003-ban, 12 éve volt itt az index. Ez nem véletlen, és könnyen lehet, hogy nagyobb bajt jelez, ugyanis gazdasági csökkenés és túltermelés egyszerre lehet a képben, ami jót még sose jelentett.

A történet nagyjából az, hogy a kínai gazdaság lassulása miatt a nyersanyagok iránti kereslet csökken, pont akkor, amikor a nyersanyagtermelők már megnövelték a kapacitásaikat. Emelkedő kínálat találkozik tehát a csökkenő kereslettel, ennek nem lehet más eredménye mint további áresés a nyersanyagok tekintetében. Ez még önmagában nem probléma, de a feltörekvő országok közül számos ország erősen függ ezektől a nyersanyagoktól.

A fejlődők tehát bajban vannak és lesznek, és egyre gyanúsabb, hogy ez a fejlettekre is negatívan fog hatni. Nem kizárt, hogy nagyobb vihar lesz ebből. Amúgy is közeleg a szeptember-októberi crach szezon…

Az amerikai gazdaságból egyre kedvezőbb adatok érkeznek, ez pedig fokozza azt a spekulációt, mely szerint rövidesen elkezdi irányadó rátájának emelését az amerikai jegybank. Egyes elemzők szerint erre már szeptemberben sor kerülhet, igaz, akadnak olyan vélemények is, melyek szerint decemberig kell várni az első kamatemelésre.

A két történet Magyarországon ér össze, hiszen érzékelhető már, hogy a tengerentúli nagybefektetők elkezdtek készülni a kamatemelésre, emellett a korábbi profit egy részét realizálták a magyar állampapírokon, amelyeknek több mint harmadát adták el az amerikaiak egy év alatt. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy ha a hosszabb papírokból is elkezdenek kiszállni, akkor vagy a hozamok emelkedhetnek jelentősen, vagy rekord mélységbe gyengülhet a forint akár már az őszi hónapokra is. n

Kapcsolódó cikkeink