A CP Holdings kivásárolná a Danubius Hotels Nyrt. részvényeseit

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 16. 10:40

A CP Holdings kivásárolná a Danubius Hotels Nyrt. részvényeseit, ajánlata jegybanki jóváhagyásra vár.

danubius_hotel_astoria2Az egyesült királyságbeli CP Holdings Ltd. hétfőn benyújtotta jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére vonatkozó önkéntes nyilvános vételi ajánlatának dokumentumait – közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság részvényenként 8000 forintos árat kínál majd a részvényeseknek, ami 47,97 százalékos és 49,99 százalékos felárat jelent az elmúlt 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárához képest, és 14,96 százalékkal magasabb a 2014. december 31-i, egy részvényre jutó saját tőke konszolidált könyv szerinti értékénél.

“Meggyőződésünk, hogy az ajánlati ár méltányos és megfelelően tükrözi a Danubius Hotels vállalatértékét. Az ajánlat kiváló lehetőséget kínál a Danubius Hotels részvényeseinek arra, hogy realizálják befektetésük értékét” – jelentette ki Mark Hennebry, a CP Holdings szálloda üzletágának igazgatója a közlemény szerint.

“A tranzakció lezárulta után is folytatni szeretnénk jelenlegi üzleti stratégiánkat, és egyben maradéktalanul elkötelezettek vagyunk mind az eszközök, mind a munkaerő megtartásában, valamint a magyar piac és a régió iránt” – tette hozzá.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a CP Holdings-nak sikerül 90 százalékos befolyást szerezni a társaságban, akkor élni kíván törvényben biztosított vételi jogával, és kivezeti a Danubius Hotels-t a Budapesti Értéktőzsdéről.

Jelenleg a Danubius Hotels részvényeinek 80,33 százaléka van a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró személyek tulajdonában, ami 84,14 százalékos befolyást jelent a társaságban. A CP Holdings megállapodást kötött az Aberdeen Asset Managementtel arról, hogy megvásárolja az által kezelt alapok tulajdonában lévő részvényeket, amelyek a cég részvényeinek 3,02 százalékát teszik ki.

A CP Holdings az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t és a Concorde Értékpapír Zrt.-t bízta meg az ajánlattal kapcsolatos tanácsadással és a tranzakció lebonyolításával.

A közlemény emlékeztet: a CP Holdings több mint 50 éve működik az Egyesült Királyságban. Többféle érdekeltsége van az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Izraelben és Afrikában, több üzletágban – például szolgáltatói irodák, szállodák és gyógyfürdők, valamint építőipari/bányászati gépek, mezőgazdasági termelők és szolgáltatók márkakereskedései.

A Danubius Hotels Magyarország legnagyobb szállodalánca, 23 saját tulajdonú szállodát (több mint 5500 szobát) üzemeltet Magyarországon, köztük a Hilton Budapestet és a Gellért Hotelt, valamint a Gundel éttermet. Emellett többségi tulajdonosa és üzemeltetője további 8 szállodának a csehországi Marienbadban, 12 szállodának Szlovákiában és három szállodának a romániai Szovátán.

Tavaly éves összehasonlításban nőtt a Danubius csoport árbevétele és javult a szállodalánc foglaltsági mutatója is, azonban a nem realizált árfolyamváltozások miatt 1 milliárd 778 millió forint veszteséget könyvelt el a csoport – közölte korábban a társaság éves jelentésében.

Konszolidáltan 52,3 milliárd forint árbevételt ért el a cég, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye 23 százalékkal, 3 milliárd 952 millió forintra nőtt a 2013-as 3 milliárd 220 millióról. A nemzetközi számviteli standard (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport pénzügyi vesztesége 1 milliárd 778 millió forint volt, szemben a megelőző évi 1 milliárd 257 millió forinttal. A veszteség növekedését elsősorban a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén keletkezett, nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázza a jelentés.

A csoport adózás előtt eredménye 11 százalékkal javult tavaly: az egy évvel korábbi mintegy 2 milliárd után 2,18 milliárd forint adó előtti eredményt könyvelt el. A Danubius szállodáinak foglaltsága tavaly 66,6 százalék volt, a 2013-ban mért 64,9 százalék után. Az árbevétel és a működési hatékonyság javulásának köszönhetően az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 912 millió forinttal, 11 százalékkal 8,916 milliárd forintra nőtt. A csoport átlagos alkalmazotti létszáma az első fél évben 4355 volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.

A Danubius részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papír a hétfői kereskedést 5555 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5800 forint, a legalacsonyabb 4606 forint volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink