A Coop 365discount a zöldség és gyümölcs áfájának csökkentését szorgalmazza

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 02. 17. 09:32

A Coop 365discount dán kiskereskedelmi vállalat a friss gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentését sürgeti az élelmiszerügyi, mezőgazdasági és halászati miniszternél.

A Coop Denmark részét képező kiskereskedelmi lánc a Dán Rákellenes Társasággal, a Dán Szív Alapítvánnyal (Danish Heart Foundation) és a Dán Diabétesz Szövetséggel együtt írt levelet a miniszternek.

A felhívás egy olyan kísérletet követően született, amelyet a 365discount a több mint 300 üzletében végzett a 2022. októberében zajló dán parlamenti választások idején. Az áruházlánc a gyümölcsök és zöldségek árát az áfa összegével csökkentette. Ezzel együtt a lánc ugyanakkor petíciót indított a lakosság körében annak kiderítésére, vajon támogatják-e a differenciált áfaszinteket.

A vizsgált időszakban a zöldségeladások 44%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a gyümölcseladások 23%-kal emelkedtek.

A petícióbban 852 válaszadó támogatta a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentésére irányuló kezdeményezést.

„A zöld élelmiszerek alacsonyabb ára arra motiválja a dánokat, hogy több zöldséget és gyümölcsöt vásároljanak, és ez kétségtelenül a lakosság egészségét szolgálja”

– mondta el Natasha Selberg, a Danish Heart Foundation vezető tanácsadója.

„Ezért is örülünk a javaslatnak, amely remélem, hogy megvalósulhat. A Danish Heart Foundationnél úgy gondoljuk, hogy ha a lakosságot életmódjuk egészségesebbé tételére akarjuk rávenni, akkor az áfa- és adórendszert érdemes ennek szolgálatába állítani oly módon, hogy ne csak az egészséges termékek vásárlása legyen olcsóbb, de az egészségtelen termékek vásárlása is legyen drágább”

– mondta.

ESM

Kapcsolódó cikkeink