A Coface növekvő országkockázatokra figyelmeztet – leminősítési hullám

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 27. 14:34

Ismét némileg kockázatosabbá vált a világgazdasági környezet – legalábbis ez derül ki abból, hogy a Coface – miközben lefelé módosította az idei globális növekedési kilátásokat – újabb országokat minősített le. Mind a két lépésnek ugyanaz a kiindulópontja: a Japán által elszenvedett természeti csapások hatásai, az észak-afrikai, valamint a közel-keleti régió forrongása. A nemzetközi hitelbiztosító tavaly még inkább felminősített, az idén ellenkező irányú folyamat látható. Magyarország besorolása változatlan, ami még a befektetői kategóriába esik.

A 2010-es felminősítések után a Coface a napokban tíz országot minősített le. Köztük vannak olyanok, amelyeket már tavaly decemberben is ez a sors ért utol (például Portugália vagy Ciprus), olyanok, amelyeket negyedéve még felminősítettek (Egyesült Királyság), másokat negatív figyelési listára helyeztek (így Japánt vagy Egyiptomot), de a többség besorolását változatlanul hagyta a Coface.

A Coface – amely nem az államadósságot ítéli meg, hanem az egyes országok vállalatainak fizetésképtelenségi veszélye alapján alakítja a besorolást – most úgy látja, hogy a világgazdaság talpra állása ugyan folytatódik, de a korábban vártnál kevésbé dinamikusan. Nem kis részben amiatt, mert folytatódik a nemzetközi kőolajárak emelkedése, köszönhetően a kőolajexportáló országok egy részében tapasztalható társadalmi-politikai feszültségeknek és a világ harmadik legnagyobb olajimportőrének számító Japán helyreállítási igényeinek. A Brent hordónkénti ára 25 százalékkal emelkedhet a tavalyi 100 dollár/hordós szintről.


„Azután, hogy 2010-ben egyértelmű volt a helyzet javulása, most ismét a kockázatok növekedésének vagyunk a tanúi. Ezúttal az első negyedév politikai zavargásai, illetve természeti katasztrófák okolhatók a romló helyzetért.” Így összegezik a globális folyamatokat a Coface elemzői. Hozzátéve: a gazdasági visszaesés a feltörekvő országokat is érinti. A hatvan országban jelen lévő hitelbiztosító szakemberei egyébként most úgy látják, hogy a világgazdaság egésze az idén 3,2 százalékkal fog nőni, ami 0,2 százalékponttal lassúbb ütem, mint amit korábban vártak. Ezen belül a fejlett országok dinamikája 1,7, a fejlődőké ugyanakkor 5,6 százalékos lehet 2011-ben. Az előrejelzésekben már bele van kalkulálva egyes euróövezeti országok kritikus adóssághelyzete, valamint a fejlődő országok lassuló növekedése, ami főként bizonyos ázsiai országok által bevezetett, a gazdaság túlhevülését kezelni hivatott intézkedéseknek köszönhető.

Kapcsolódó cikkeink