A Coface leminősítette Kínát és Oroszországot is

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

A Coface történetében először fordult elő, hogy gyakorlatilag az egész világon óvatosságra inti a befektetőket. Kínát és Oroszországot, a két legnagyobb feltörekvő országot is negatív megfigyelési listára helyezték. Magyarországról sem gondolnak sok jót, hiszen négy év alatt megduplázódott a fizetésképtelenné vált cégek száma.Huszonkét országot minősített le a Coface. Kínát és Oroszországot, a két legnagyobb feltörekvő országot is kénytelenek voltak negatív megfigyelési listára helyezni, ami először fordul elő a Coface fennállása óta. Az igencsak visszafogott növekedés miatt nem meglepő, hogy a Coface által vezetett fizetésképtelenségi index értéke 50 százalékkal növekedett 2007 és 2008 között. Az elmúlt évben Magyarország esetében csődrekordot regisztráltak.
Szemmel láthatólag a 2008-ban kezdődött hitelválság új dimenzióba váltott a negyedik negyedévben, amikor még az egészen addig kitartó országok (például Németország) vállalkozásait is elérte a visszaesés. Figyelembe véve a 2009-re prognosztizált 0,9 százalékos átlagos világgazdasági növekedési értéket, a fejlődés ütemének visszaesését tekintve a jelenlegi krízis az 1980-as évek első felében és az 1990-es években tapasztalt válságra hasonlít. Ami a fizetésképtelenségi eljárások számát illeti, a Coface 47 százalékos növekedést regisztrált 2008 folyamán, és ezen belül a negyedik negyedévben számottevő megugrás volt tapasztalható.

Sérülékeny legnagyobbak
A Coface előrejelzése alapján a kínai gazdaság teljesítménye hét százalékkal bővül 2009 folyamán. A Coface által hat éve vezetett, a kínai cégek fizetési morálját vizsgáló felmérések rámutattak azokra a hatásokra, amelyeket a magánszféra cégei között kialakult öldöklő versenyből fakadó haszonkulcs-zsugorodás okozott. Ez egyértelműen a mikrogazdasági sérülékenység bizonyítéka, így a gazdasági lassulás a kínai cégek egy részénél tapasztalható fizetésképtelenségi eljárások számának növekedéséhez fog vezetni. Ezért Kína A3-as besorolás mellett került negatív megfigyelési listára. Hongkong és Tajvan besorolását pedig A2-re rontotta a Coface.
Ami Oroszországot illeti, a Coface 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2009-re. A Coface tapasztalatai szerint a vállalkozások közötti fizetési morál 2008 folyamán érezhetően romlott, főleg a vállalatvezetési módszerekben tapasztalható és folyamatosan fennálló hiányosságok miatt. Ez utóbbi jelenséget a Coface figyelembe vette az ország B kategóriás besorolásának megállapításakor. Az ország gazdaságát jelentősen érinti a hitelválság (hitelszűke, zuhanó olajár). Az orosz cégek külföldi adósságállománya 140 százalékkal növekedett 2005 óta, ami további fizetésképtelenségekhez vezethet. Oroszország ez utóbbi miatt került negatív megfigyelési listára.

Nálunk 20 ezer felett a fizetésképtelen cégek száma
Ami hazánkat illeti, a helyzet nem sok bizakodásra ad okot. Négy év alatt csaknem megduplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult: míg 2004-ben és 2005-ben még alig több mint 12 ezer ilyen procedúra indult, 2008-ra ezek száma 21 245-re nőtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évben közel 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások négy százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit.
Idén az év első felében biztos, hogy további romlás várható, és a többek által sejtett második félévi fordulat is kétséges. A klasszikusan konjunktúraérzékeny ágazatok, például az építőipar, az autóipar, az elektronikai ipar, ezen belül főképpen a háztartási és szórakoztató elektronika, valamint az ezekhez ezer szállal kötődő szállítmányozás és logisztika, továbbá az ingatlangazdálkodás esetében a kereslet – és így a fogyasztás – visszaesése nagyon erőteljesen érezteti hatását. A hitelpiaci válság miatt a banki és pénzügyi szektorban is jelentősek a problémák, azonban ezek stabilitását a különböző országok kormányai és nemzetközi intézmények is igyekeznek megőrizni.
Az elemzők szerint főképp a csökkenő fogyasztás, az elkölthető jövedelmek érezhető visszaesése egyértelműen kapacitásuk visszafogására készteti a nagy multicégeket. Azonban ezek többségének megvan a megfelelő tőkeháttere ahhoz, hogy az ínségesebb időszakot átvészeljék, s a keletkező veszteségeiket finanszírozzák. Ugyanakkor a hozzájuk kapcsolódó, tőlük erős és gyakran egyoldalú függésben lévő (kis) magyar beszállítókat viszont a fő (multi) vevőik megrendeléseinek csökkenése akár végzetes csapásként érheti, hiszen a működésükhöz és a túlélésükhöz folyamatos cash flow-ra van szükségük, a fő vevőik leállását ezért sokan nem élik túl.

Kapcsolódó cikkeink