A Coca-Cola felvásárolná észak-amerikai palackozóit

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 26. 00:01

A The Coca Cola Company a céghez tartozó üdítőitalokat palackozó észak-amerikai üzemek felvásárlására készül. A 15 milliárd dolláros üzlet váltást jelez a fogyasztói szokások változása miatt nehézségekkel küzdő társaság stratégiájában.

A világ legnagyobb üdítőital-gyártója ellenőrzése alá vonná a jelenleg franchise-rendszerben működő palackozási és forgalmazási ágazat legnagyobb szereplőjét, a Coca Cola Enterprises Inc. nevű társaságot. Az észak-amerikai részlegeket beolvasztják, a nyugat-európai üzemek pedig függetlenek maradnak a tervezett ügyletet ismerő források szerint.
A The Coca Cola Company italkoncentrátumot gyárt, amelyből a partnerek palackozott üdítőt készítenek és értékesítik a terméket. A nyolcvanas években kialakított rendszer alapján működik a Pepsi is, de a rivális cég tavaly tavasszal elhatározta, hogy felvásárolja a két legnagyobb Pepsi palackozót. A 7,8 milliárd dolláros ügyletet a Reuters hírügynökség szerint ezen a héten véglegesítik.
A Coca Cola fogyasztók alacsonyabb árakra és nagyobb választékra számíthatnak, míg a gyártó nagyobb rugalmasságot és a költségek csökkenését reméli az átalakítástól. Erre nagy szükség van, mert a gyümölcslevek és az ásványvíz népszerűségének növekedésével párhuzamosan csökken a Coca Cola forgalma a fejlett piacokon, különösen Észak-Amerikában – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink