A CO-OP Star Zrt. gépesített szállítólevél- és számlafeldolgozásra állt át

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 24. 12:20

Gépesített szállítólevél- és számlafeldolgozásra állt át és mutat mintát erre más vállalatoknak a jászberényi CO-OP Star Zrt. Mivel a teljes iratforgalom elektronikus csatornákra terelése még utópia, példaértékű a köztes megoldás bevezetése. Amellett, hogy gyorsabb, lényegesen pontosabb, mint a kézi adatbevitel.

A számlák, szállítólevelek pontos és határidős feldolgozása minden kereskedelmi vállalkozásnál meghatározó, de monoton és nagy odafigyelést kívánó munka, ezért minden szempontból érdemes automatizálni. A jászberényi CO-OP Star-nál a beérkező számlákat és szállítóleveleket 3-5 ember dolgozta fel folyamatosan az ügyviteli rendszer számára, hagyományos, kézi adatbevitellel. Megfelelő hardver- és szoftverfejlesztéssel ez a folyamat automatizálható. Egy intelligens szoftverrel az adatok kinyerhetők és közvetlenül beolvashatók, mi több, az összetartozó számlákat és szállítóleveleket is automatizáltan lehet egybevetni. Ezzel nemcsak a folyamat lesz gyorsabb, de a hibák száma is lényegesen csökken, miközben a feldolgozásra fordított költség sokkal alacsonyabb, mintha kézzel végeznék ugyanezt.

Az elkészült, mostanra éles üzemben működő megoldás egy optimalizált szkennerből, a Dokumenta ABBYY FlexiCapture 9.0 Standalone szoftveréből és egy FlexiCapture rendszerből áll − ismerteti a felhasznált eszközöket Lovász Attila, a Dokumenta cég termékeinek magyarországi forgalmazója, a Laurel cégcsoportba tartozó ProgAdat Kft. kereskedelmi és logisztikai megoldások üzletágának vezetője. A rendszer mára képes kezelni és értelmezni az összes, a CO-OP Star beszállítói körében használatos számlát és szállítólevelet, beleértve a kézzel írott példányokat is. Ezt követően a kinyert adatokat − dátumok, rész- és végösszegek, stb. − standard, a fogadószoftver számára optimalizált xml formátumban továbbítja az ügyviteli rendszernek, ami egyúttal tárolja a számla pdf formátumú, szkennelt képét is.

A létrejött megoldás többről szól, mint néhány kézzel végzett művelet kiváltásáról. Ez egy igen jelentős lépés a CO-OP Star-nál a teljesen elektronikus adminisztráció felé. Bár jelenleg a cég partnereinek többsége még papír alapon juttatja el bizonylatait, a későbbiekben a teljes számla és szállítólevél forgalom elektronikus csatornákon zajlódhat majd. Ez azon túl, hogy gyorsabb és pontosabb, mint bármely korábbi megoldás, a környezetet is kíméli.

Kapcsolódó cikkeink