A Chio is adott búzát a Magyarok Kenyerébe

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 01. 11:29

Az idén több mint 6 tonna búzát ajánlottak fel Győr-Moson-Sopron megye gazdái, önkormányzatai, vállalatai, közéleti személyiségei a Magyarok Kenyere kezdeményezés számára. A Nemzeti Agrárkamara megyei szervezete által gyűjtött gabonát csütörtök délután délután ünnepélyes keretek között öntötték össze a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola Tangazdaságában.

buza

A 2011-ben indult Magyarok Kenyere Program a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképezi. A program keretében az ország minden megyéjében, ill. határon túli területeken magánszemélyek, önkormányzatok, cégek, agrárszervezetek búzát adományoznak, majd annak nagyobb része szegény sorsú erdélyi, kárpátaljai gyerekek egész éven át tartó élelmezéséhez járul hozzá. A korábbi évekhez hasonlóan a győr-moson-sopron megyei adományozók az idén is nagy lelkesedéssel vették ki részüket a gyűjtésből. A szervezést felvállaló Nemzeti Agrárkamara megyei szervezete Szany, Kajárpéc, Újrónafő és Fertőszentmiklós községekben jelölt ki gyűjtőhelyeket, ahova az adományozók július utolsó két hetében vihették a felajánlott őrölnivalót.

„Megható volt látni, hogy idős emberek egy-egy marék vagy szatyor búzát hoztak a gyűjtőhelyekre. Ezek a kis csomagok – jelképesen – ugyanannyit nyomnak, mint a több száz kilós adományok.„ – mondta Németh Gergely az Agrárkamara megyei elnöke. A felajánlások száma a 2011 óta Győr-Moson-Sopron megyében is évről évre emelkedik. Az idén összesen közel 60 gazdálkodó, önkormányzat, politikus és cég 6 tonna búzát adományozott a programnak. A legnagyobb számban természetszerűen a búzatermesztő gazdák képviseltetik magukat a szponzorok között, de jelentős felajánlást tettek pl. Győr, Csorna, Mosonmagyaróvár, Tét, Sopron, Kapuvár, Pannonhalma városok, a megye kormánymegbízottja és valamennyi országgyűlési képviselője is.

A Chio termékekről ismert Intersnack Magyarország Kft. győrszentiváni snack sütő üzeme – liszt formájában – évente 12-13 ezer tonna kisalföldi búzát használ fel, melyből a cég egy tonnát ajánlott fel a Magyarok Kenyere Programnak. Az ünnepélyes csornai búzabegyűjtés fővédnökségét dr. Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára vállalta magára.

„A jelenlegi információk alapján a 2014-es nyári kalászos gabona- és repcetermés meghaladja az elmúlt évek átlagát és bőven fedezni fogja a hazai szükségletet, a belföldi fogyasztáson túl jelentős gabonaexportra van kilátás. A jelenlegi világpiaci árazásokba már valószínűleg beépültek a nagy termésre és fennakadásmentes aratásra vonatkozó várakozások. Ennek figyelembevételével további lényeges áresés – úgy tűnik – nem lesz indokolt az új termés megjelenésével sem”- hangsúlyozta ünnepi beszédében az államtitkár.

Az összegyűjtött búzát a csornai római katolikus és evangélikus egyházközségek lelkészei áldották meg. Az ünnepség zárultával az adományt teherautón útnak indították az országos összeöntés színhelyére, Mohácsra. A Nemzeti Agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei Szervezetéről A Nemzeti Agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei Szervezete 12 ezer egyéni gazdálkodó és élelmiszerfeldolgozó vállalkozás érdekképviseletét látja el. A megye adottságaiból kifolyóan a tagok között magas a szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel, és a sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztéssel foglalkozó gazdaságok, illetve a kapcsolódó élelmiszerfeldolgozó vállalkozások száma. A NAK Győr-Moson-Sopron megyei Szervezete kiemelt feladatának tekinti a megyében nagy hagyományokra visszatekintő, családi alapon működő zöldségtermesztés – és feldolgozás, savanyítás támogatását.

Kapcsolódó cikkeink