A legtöbb cégvezető szerint egy éven belül véget ér a válság

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 18. 13:55

A világ vállalatvezetőinek többsége szerint egy éven belül véget ér a válság, minden ötödik szerint pedig már el is kezdődött a krízis utáni új korszak – olvasható az Ernst & Young felmérésében.

A nemzetközi tanácsadó cég közleményében azt írja, hogy a világszerte ezer vállalati döntéshozó megkérdezésével végzett felmérés alapján a világ vállalatvezetőinek hatvan százaléka úgy véli, hogy 12 hónapon belül véget ér a világgazdasági válság, húsz százalék szerint pedig “a krízis már most a múlté”.

A Tőkebizalmi barométer felmérésben megkérdezett cégvezetők több mint fele azt mondta, hogy a tőkéhez jutás feltételei folyamatosan javulnak. Harmincnyolc százalék szerint már nem jelent problémát a felvásárlások és beruházások finanszírozása.

A vállalatok harmada tervez új akvizíciókat a következő fél évben, ami 18 százalékpontos növekedés a legutóbbi, tavaly októberi vizsgálatban regisztrált értékhez képest. Egy-két éven belül a cégek negyvennégy százaléka tervez felvásárlást, ez azonban tíz százalékponttal kevesebb a fél évvel korábbinál, és több mint 20 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.

A befektetői óvatosság enyhülésével párhuzamosan új akadályok merülnek fel a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) terén. A legtöbb ügyletet jelenleg a vevők és az eladók árazási várakozásai közötti különbségek hiúsítják meg. A válaszadók fele jelölte meg ezt a legnagyobb problémának – áll az Ernst & Young közleményében.

A társaság 2009 novembere óta félévente teszi közzé Tőkebizalmi barométerének felmérését. A kutatás célja, hogy felmérje a gazdaság jövőjébe vetett vállalati bizalmat és a vezetőségi prioritásokat a következő időszakra vonatkozóan. A válaszadók a világ nagy cégei közül kerültek ki, lefedve az összes meghatározó iparágat – közli a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink