A cafeteria kurtítását tervezi a cégek közel harmada

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 02. 00:03

A munkáltatók 31 százaléka csökkentené jövőre az alkalmazottak béren kívüli juttatását. Csupán 15 százalékuk tervez – átlagosan 10,65 százalékos – emelést – derül ki a DGS Global Research kutatásából.

Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint megszűnnek azok az adó- és járulékkedvezmények, amelyek eddig segítették a béren kívüli juttatások alkalmazását.
A felmérés eredményeiből kiderül, hogy a cégek 31 százaléka csökkentené jövőre a cafeteriát, átlagosan 24 százalékkal.
A választható béren kívüli juttatásokat az állami, önkormányzati szervek esetében alkalmazzák legkevésbé: jelenleg 43 százalékuk nem alkalmazza, 17 százalékuk csak most tervezi bevezetését. Ezzel szemben az állami, önkormányzati tulajdonban levő vállalatoknál a legelterjedtebb, 85 százalékos az alkalmazásuk, sőt 30 százalékuknál a felhasználható keretek emelését tervezik.
A 100 százalékos magyar tulajdonú vállalatok mintegy harmadánál nincs cafeteria, további 3 százalék tervezi bevezetését. Azok közül a magyar cégek közül, ahol van választható béren kívüli juttatás, 15 százalék tervezi a juttatás szinten tartását, csaknem ugyanennyi a növelését, és 34 százalék a csökkentését.
A külföldi tulajdonú cégek 14 százaléka tervezi bevezetni a cafeteriát, további 21 százaléknál nincs ilyen juttatás. A cafeteriás cégek 14 százalékánál nem változik a juttatás összege, 30 százalékuk emeli, 21 százalékuk pedig csökkenti azt – közli az MTI-Eco.Kapcsolódó cikkeink